Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 21 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe feature Netflix maakt korte metten met jouw keuzestress

Netflix is niet alleen bezig met het toevoegen van nieuwe films en series, maar ook met het uitrollen van nieuwe features. De streamingdienst gebruikte afgelopen jaar om een breed scala aan veranderingen en nieuwe functionaliteit te testen. Maak kennis met Shuffle Play.

De kans is groot dat je zelf ook al een aantal van die veranderingen voorbij hebt zien komen, mits je daar toestemming voor hebt gegeven in je instellingen. Dan kan het bedrijf ook bij jou nieuwigheden testen alvorens ze geschrapt, geoptimaliseerd of naar iedereen uitgerold worden.

Shuffle Play

De meest welkome toevoeging was vorig jaar de Shuffle Play-knop. Soms wil je gewoon een willekeurige aflevering van een cartoon of sitcom zien. of een film die bij je past. Het aanbod van Netflix is enorm, en dat is niet altijd een voordeel. We kennen het allemaal: het eeuwig scrollen door de homepage, zonder een knoop door te hakken. Dan ga je opeens reguliere televisie missen, waar je kunt zappen en het gewoon moet doen met wat er op dat moment uitgezonde wordt.

In plaats van dat je zelf semi-random een show of film aanklikt, kregen sommige gebruikers vorig jaar de optie om voor Shuffle Play te kiezen. Dat is een gloednieuwe knop die precies doet wat de naam doet vermoeden: meteen een serie of film aanzetten die volgens Netflix op basis van je kijkgeschiedenis bij je past.

Netflix rolt feature naar iedereen uit

Helaas ging het destijds slechts om een test. Gelukkige abonnees die de feature al kregen moesten de knop later weer ‘inleveren’. Nu hebben we echter geweldig nieuws. Of beter gezegd: Netflix heeft geweldig nieuws. Het bedrijf gaat de Shuffle Play-feature in de eerste helft van 2021 namelijk officieel naar iederen uitrollen.

Netflix’s COO en chief product officer Greg Peters benadrukt dat de functie is ontworpen voor gebruikers die “ons aaneven dat ze het browsen gewoon helemaal willen overslaan, zij hoeven slechts op de knop te klikken en we zullen een titel voor ze kiezen die ze direct kunnen afspelen.”

Maar wat wordt de naam?

Een soort slimme middenweg tussen wat je gewend bent van televisie kijken en het met de hand een titel op Netflix uitzoeken dus. Tijdens het testen is de feature meermaals van naam veranderd. Van een Shuffle Play-knop op het scherm waar je een profiel kiest tot een Play Something-optie in het menu.

De naam staat op het moment van schrijven nog niet vast. Sterker nog, Netflix-CEO Reed Hastings maakte er tegenover aandeelhouders zelfs een grap van. Hij grapte dat ze de feature misschien “I’m Feeling Lucky” gaan noemen, net zoals Google’s zoekfunctionaliteit waarbij je meteen naar het bovenste zoekresultaat gaat.

Peters haakte daar snel op in door die optie van tafel te schuiven: “We gaan met iets beters op de proppen komen dan dat, dus heb nog even geduld. Je zult het zien als het uitrolt,” aldus Peters.

Omgekeerde wereld: Netflix start televisiezender

The Verge

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.