Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 27 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix scoort met serie complottheorie in het Witte Huis

Er is weer eens een sliert aan de muur blijven hangen van de vele borden spaghetti die Netflix tegen de muur gooit. The Night Agent is de nieuwe nummer 1-hit wereldwijd. De serie gaat over een complottheorie, een mol in het Witte huis en een FBI-agent.

Waar streamingdiensten als HBO Max en Disney+ maandelijks met een selectief aanbod komen aan nieuwe films en series, gooit Netflix er iedere maand weer tegen de tachtig nieuwe titels uit. Daar zit veel rommel tussen, maar er blijft ook altijd wel een film of serie plakken die de massa raakt. The Night Agent is zo’n serie, en dat is met een dergelijk actueel (com)plot op zich geen verrassing.

The Night Agent op Netflix

Toch had je van tevoren waarschijnlijk niet veel gelezen over The Night Agent. Er is geen promotiecampagne geweest als voor grote hits als Stranger Things, Ozark en Wednesday. Ook de cast zit niet vol sterren en producer Shawn Ryan heeft geen CV vol monsterhits, al was The Shield (2002-2008) een steengoede serie over de corruptie binnen het politiekorps van Los Angeles.

Maar waar in het eerste decennium van deze eeuw corruptie binnen overheidsorganen tot de grootste dreigingen behoorde, is dat nu natuurlijk nepnieuws en complotten. Ryan speelt weer scherp in op de realiteit met The Night Agent. De Netflix-serie gaat over de waakzame FBI-agent Peter Sutherland (Gabriel Basso). Als hij nachtdienst heeft en een noodtelefoontje beantwoordt, belandt hij in een gevaarlijke samenzwering rond een mol in het Witte Huis. Een andere grote rol wordt gespeeld door Luciane Buchanan, die de rol van cybersecurity-expert en mogelijk doelwit Rose Larkin vertolkt. De twee gaan samenwerken, onder meer om de dochter van de vice-president te beschermen, maar zijn de agenten om hen heen wel te vertrouwen?

Complottheorie in het Witte Huis slaat aan

In de periode van Donald Trump in het Witte Huis, die opnieuw als het zwaard van Damocles boven de kop van Amerika hangt, heeft de wereld kunnen aanschouwen dat complottheorieën en de Amerikaanse regering allang geen vreemden meer van elkaar zijn. Op zich logisch dus dat Netflix-abonnees al vanaf dag één verkocht zijn aan de serie. Sinds de première op 24 maart staat The Night Agent in zo’n beetje alle landen bovenaan de lijst met best bekeken series, incluis Nederland en België.

the night agent, serie, hit, complottheorie, het witte huis
(Netflix)

Het publiek geeft de Netflix-serie met 83% dan ook een hoge gemiddelde score op Rotten Tomatoes, waar filmcritici met 67% iets terughoudender zijn. Op IMDb scoort The Night Agent een rating van 7,7 uit 10 en dat is bovengemiddeld goed.

Oordeel vooral zelf: The Night Agent is nu te streamen op Netflix. Check ook de ijzersterke FBI-serie op de streamingdienst die abrupt is gestopt wegens te weinig budget.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.