Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 22 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

IJzersterke FBI-serie op Netflix abrupt gecanceld: ‘Te groot budget’

Niet alles wat de wereldvermaarde regisseur en producer aanraakt, verandert in goud. Was Mindhunter geen groot succes? In de ogen van David Fincher misschien wel, maar grote baas Netflix cancelt de hitserie nu definitief na slechts twee seizoenen.

Even ondergewaardeerd als geliefd, het bleef toch oorverdovend stil rond Mindhunter. Zou de reeks een vervolg krijgen of niet? Het antwoord liet lang op zich wachten, maar in een interview met een Franse krant zeisde David Fincher de guillotine onverbiddelijk naar beneden. Ondanks een waanzinnig hoge IMDb-score van 8,6 en een loyale groep fans, cancelt Netflix de serie al na twee seizoenen.

Producer van Mindhunter en filmsnob-lieveling David Fincher gaf gelukkig wel tekst en uitleg. Waarom moest zijn project baan ruimen? Is er niet al genoeg bagger te vinden op Netflix?

David Fincher over Mindhunter

Met de kwaliteit van van de serie heeft het in ieder geval niets te maken. Maar wel met de kersverse bedrijfsstrategie die na het dalende aantal abonnees in 2022 voor een nieuw elan moet zorgen bij de streamgigant.

Op 24 februari neemt David Fincher een ere-César (de Franse Oscars zeg maar) in ontvangst als bewijs van zijn geleverde diensten voor de Franse cinema. En van die gelegenheid maakte Le Journal du Dimanche gebruik om de wereldvermaarde regisseur en producer aan de tand te voelen over een eventueel vervolg op het tweede seizoen van Mindhunter.

‘Neem Netflix niks kwalijk’

“Ik ben zeer trots op de eerste twee seizoenen maar Mindhunter is een heel kostelijke serie. Maar in de ogen van Netflix is het publiek dat we hebben bereikt niet talrijk genoeg om zo’n grote investering te rechtvaardigen”, klinkt het duidelijk. “Ik neem het Netflix niet kwalijk. Ze namen risico’s om de serie van de grond te krijgen en ze gaven me de middelen om Mank te maken zoals ik dat wilde. Ze stelden me bovendien in staat nieuwe wegen in te slaan met The Killer. Maar op de dag dat onze verlangens niet langer dezelfde zijn, zullen we eerlijk uit elkaar moeten gaan.”

Voorlopig kun je Mindhunter wel nog bekijken op Netflix. De serie vertelde het – deels – fictieve verhaal van hoe de FBI in de jaren 70 van de vorige eeuw psychologen inschakelde om een algemeen profiel te schetsen over seriemoordenaars. Eerst werd de gedragswetenschap op hoongelach onthaald, maar al snel wierp de nieuwe criminologische techniek zijn vruchten af. Met deze keiharde nieuwe thrillers spoel je de ontgoocheling over de annulering door.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.