Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gezondheid 27 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

Een maand lang testte ik microdosing en dit deed het met me

Eerder hebben we je in dit artikel uitgelegd wat microdosing is. In het kort komt het erop neer dat microdoseren voor veel mensen een legale manier is om voorzichtig wat te spelen met de geest en zo creatiever, productiever, mindfuller, relativerender en geconcentreerder te worden. Nu is het tijd om het zelf te proberen. Een maand lang deed ik aan microdosing en dit zijn mijn bevindingen.

Ik had me zeer uitgebreid verdiept in de theorie achter microdosing. Daarna heb ik een consult gedaan bij het Microdosing Institute. Hierdoor was ik er zeker van dat het voor mij persoonlijk een volstrekt onschuldig middel zou zijn zonder risico’s en was ik er persoonlijk klaar voor om microdosing te proberen.

Van theorie naar praktijk

Microdoseren kan op verschillende manieren. De veiligste en meest toegankelijke methode is het innemen van een kleine dosis psilocybine. Ik las in onderzoeken dat dit zelfs veel veiliger is dan alcohol, tabak en cannabis. Wanneer je psilocybine inneemt, metaboliseert je lichaam de stof in psilocine, die samen psychedelische effecten teweegbrengen. Psilocybine en psilocine werken voornamelijk op serotonine-receptoren in de hersenen. Tot zover (zie ook eerste artikel in deze serie) de theorie. Nu de praktijk.

Ik probeerde microdosing een maand lang en dit is wat er gebeurde...
Psilocybine is de psychoactieve stof in bepaalde paddenstoelen (Afbeelding: Unsplash / Christopher Ott)

Ik had vooraf veel vragen, die ik ook uitgebreid besproken heb in het vorige artikel. Tijd voor de antwoorden op de belangrijkste vragen:

  • Wat doet het voor je?
  • Is het verslavend?
  • Zijn er bijwerkingen?

Mijn persoonlijke ervaring met microdosing

Ik bestelde een aantal pakjes truffels, bestudeerde de handleidingen en begon gewoon. Nieuwsgierig knipte ik de eerste strip open en at de truffels. Het smaakte wat zurig, niet echt lekker. Na goed gekauwd te hebben, slikte ik alles door en spoelde mijn mond goed na met water tegen de nasmaak.

Microdosing, van hype naar mainstream?
De microdoses truffels die ik ga uitproberen (Afbeelding: Microdose.nl)

Na ongeveer een half uur begon ik wat te merken. Mild, een beetje zoals ik me soms voelde na een lekkere sport- of yogasessie. De rest van de dag merkte ik dat ik meer gefocust was, niet op een scherpe, strakke manier maar juist eerder een go-with-the-flow-gevoel. Ik voelde me te laid back om de afleidingen een kans te willen geven, maakte me minder druk om dingen, haalde eerder mijn schouders over dingen op. Flow, dus.

Scherper en meer concentratie

Het protocol van microdosing.nl raadt aan om gedurende een maand om de dag te microdoseren. Op die manier bouw je een patroon op waarbij je de ene dag actief microdoseert en de andere dag nog wat na-effecten (afterglow) ervaart. Die na-effecten verschillen per persoon. Ik merkte hier persoonlijk aanvankelijk niets van, tot het begin van de derde week. Toen merkte ik dat ik ook op dagen dat ik niet microdoseerde, vaak wat scherper was en me beter kon concentreren. Mooi!

Ik probeerde microdosing een maand lang en dit is wat er gebeurde...
Meer flow, meer concentratie, meer in het nu (Afbeelding: Unsplash / Andrew Seaman)

Terugkijkend op de maand, waarin ik af en toe wat varieerde in activiteiten en hoeveelheden (soms iets meer of minder dan een microdosis), kan ik concluderen dat het effect niet elke keer precies hetzelfde is. Dat is logisch, want mijn lichaam en geest voelen zich ook niet elke dag hetzelfde. Hangt ook af van hoe moe ik ben, hoe ik geslapen heb, wat ik die dag moet doen en nog veel meer. Soms merkte ik minder, soms meer. Bijna altijd merkte ik de zogenaamde cognitive enhancement-factor: beter denken en redeneren, meer concentratie.

Wat doet microdosing voor me?

Meer (go with the) flow, concentratie, productiviteit, creativiteit en ‚Äėin het nu zijn‚Äô. Makkelijker relativeren, niet door onrust, angst of andere negatieve gevoelens weg te duwen, maar dergelijke emoties juist te confronteren. ‚ÄúWaar maak je je druk om, man, kijk eens hoe mooi de bomen in bloei staan, geniet van het zonnetje‚Ķ Er is zoveel meer dan de futiliteiten die onze geest onterecht zo bezighouden‚ÄĚ, hoorde ik mezelf denken.

Ik probeerde microdosing een maand lang en dit is wat er gebeurde...
Ik kan me beter concentreren sinds het microdosing (Afbeelding: Unsplash / Aaron Burden)

Ruim een maand na de laatste microdosis merk ik nog steeds effecten ervan. Ik kan me beter concentreren en meer genieten van de natuur. Tevens vind ik het nog steeds makkelijker om problemen of vervelende gedachten los te laten.

Is microdosing verslavend?

Nee. Ik voelde nooit een drang naar de volgende dosis. Ook niet naar een hogere dosis. En ook een maand later zou ik het best wel weer af en toe willen doen, maar er gaan weken voorbij dat ik er niet aan denk. Wel heb ik het idee dat ik geleidelijk aan iets minder goed ben gaan slapen en me wat vermoeider voel. Blijkbaar sliep ik dus ook extra goed tijdens mijn maand microdoseren.

Ik denk dat bepaalde nieuwe connecties in mijn brein blijvend zijn. Een deel van de ‚Äėsuperkrachten‚Äô die ik ik ervoer tijdens het microdoseren is gebleven, maar het is zeker interessant om af en toe weer een maandje te microdosen, in andere omstandigheden, een ander seizoen en te kijken wat dat weer brengt.

Bijwerkingen?

Dat is voor iedereen anders denk ik, maar ik kan geen noemenswaardige bijwerkingen opschrijven. Moeilijk te vergelijken ook, omdat ik niet weet hoe ik me zou hebben gevoeld als ik geen microdosing had gedaan. Maar geen gekke dingen in elk geval.

Persoonlijke reis in uitproberen van microdosing
Het brein maakt tijdelijk talloze nieuwe connecties (Afbeelding: Microdosing.nl)

Conclusie

Het biedt mij zeker toegevoegde waarde. Het is niet verslavend, maar wel nuttig en prettig. Een natuurlijk medicijn, enerzijds voor zelfheling en anderzijds om beter te functioneren en daarmee wellicht te voorkomen dat je in de toekomst naar farmaceutische medicijnen moet grijpen. Het voelt ook een beetje alsof je terug gaat naar de sjamanistische roots van onze verre voorouders. Grappig genoeg merkte ik dat er best veel mensen in mijn omgeving ofwel mee bezig zijn ofwel over overwegen om ermee te starten. Let wel goed op dat je bij erkende aanbieders als microdose.nl terecht komt, want er zijn copy cats actief die een identiek product verkopen maar aan een beduidend hogere prijs.

Ben je enthousiast geworden, maar voel je nog een drempel om het te proberen? Alle bronnen die ik geraadpleegd heb, rapporteren voornamelijk positieve effecten.

Meer weten?

Wil je desondanks eerst nog meer weten?

1. Eindbazen Microdosing Institute podcast

2. Microdosing Exploration docu

3. James Fadiman’s presentatie over zijn bevindingen.

In samenwerking met James Fadiman en andere prominente wetenschappers, zoals Kim Kuypers van Maastricht Universiteit doet MicrodosingInstitute.com op het moment veel onderzoek naar Microdosing. Hieruit blijkt onder andere dat mensen die structureel microdoseren, vaak blijken gezonder te zijn gaan leven, doordat ze beter slapen, minder klachten hebben, gezonder eten, meer mediteren, meer naar buiten in de natuur gaan (en dus meer bewegen). Ook mensen die er sceptisch tegenover stonden of geen verwachtingen van hadden, rapporteren dezelfde positieve effecten als anderen.

Ik probeerde microdosing een maand lang en dit is wat er gebeurde...
Bewuster worden via microdosing (Afbeelding: Unsplash / Greg Rakozy)

Psychoactieve planten worden al sinds mensenheugenis gebruikt voor medische, spirituele en religieuze doeleinden. Ook in pre-christelijk Europa was dit wijd verspreid, maar raakte het later steeds meer in onbruik.

Zelf microdosing proberen

Psychedelica zijn niet verslavend en hebben een zeer lage toxiciteit, het is gewoon iets dat uit de natuur komt en al heel lang bestaat. Psychedelica en microdosing zijn niet voor iedereen, dus de enige manier om erachter te komen of het wat voor je is, is door je erin te verdiepen. En als het goed voelt, ook daadwerkelijk proberen. Ik ben heel benieuwd hoe het jou bevalt, stuur me gerust een berichtje als je je ervaringen wil delen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.