Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gezondheid 24 mrt 2021
Leestijd: 7 minuten

De ins en outs van microdosing: van hype naar mainstream

Het microdoseren van magic truffels of 1cP-LSD om zo relaxter, productiever, creatiever en gezonder te worden is ontegenzeggelijk in opkomst. Maar wat is het precies, wat doet het met je, is het veilig en waar moet je op letten als je met microdosing begint?

Psilocybine (uit paddenstoelen) en LSD heten officieel psychedelica en zitten sinds eind jaren 60 in het verdomhoekje. Officieel om ons tegen mogelijke bad trips te beschermen, officieus omdat de effecten tot inzichten kunnen leiden die ervoor zorgen dat mensen anders in het leven komen te staan.

Psychedelica gevaarlijk?

Een openbaring dat we allen met elkaar verbonden zijn en dat alles draait om liefde past niet bij het rekruteren van nieuwe zieltjes voor het leger of het bedrijfsleven. Het zou toch jammer zijn als plots niemand meer mee wil doen aan oorlogen of in dienst wil bij grote multinationals voor eigen gewin ten koste van andere mensen, het milieu en arme landen.

“Hé, dit klinkt precies als de hippiebeweging en de jaren 60!” Klopt, dat was ook het tijdperk dat psychedelica veel invloed hadden op het denken en zelfs een tegenbeweging ontketende.

Nieuw onderzoek opent de deuren naar de geest

In werkelijkheid, zo is uit tal van onderzoeken gebleken, zijn de risico’s voor gezonde mensen minimaal. Van klassieke psychedelica, zoals LSD, psilocybine paddenstoelen en mescaline, is eerder aangetoond dat ze blijvende verbeteringen in de geestelijke gezondheid teweegbrengen.

De Universiteit van Alabama deed onderzoek met meer dan 190.000 respondenten en ontdekte dat degenen die aangaven ooit een klassieke psychedelische stof te hebben gebruikt in hun leven, minder kans hadden op psychologische problemen, suïcidale gedachten, plannen en pogingen. Sterker nog, deelnemers aan begeleide therapeutische sessies gaven zelfs aan dat ze hun leven na de therapie mooier vinden dan daarvoor.

Microdosing, van hype naar mainstream?
Hersenscans laat nieuwe routes zien (Afbeelding: Microdosing.nl)

Microdosing om je brein te herprogrammeren

Uiteindelijk draait het allemaal om ons brein. Dit is het centrale schakelcentrum voor ons lichaam en geest. In de loop van ons leven, heeft het brein manieren ontwikkeld hoe we de wereld om ons heen waarnemen en daarmee interacteren.

Minimaal 90% van ons gedrag is geautomatiseerd en ingeslepen door wat we hebben aangeleerd en daarnaast ook door andere mensen die ons hebben beïnvloed. Daarom staan we in de westerse wereld heel anders in het leven dan mensen in sommige andere werelddelen. Psychedelica kunnen als het ware de bestaande, ingesleten paden in ons brein (tijdelijk) gladstrijken, zodat het verkeer in onze hersenen op zoek gaat naar nieuwe routes.

Een andere kijk op het leven

We ervaren zo een reset-effect en een veel creatievere manier van denken; denken in nieuwe mogelijkheden is daar één van, het bewuster ervaren van gevoel en emotie is een andere belangrijke.

Wie meer wil weten en het boek How to Change Your Mind van Michael Pollan niet kent, moet dit echt heel snel gaan lezen! Een eyeopener van de eerste orde, ik garandeer je dat als je het gelezen hebt, je direct al anders gaat denken over het leven.

Microdosing, van hype naar mainstream?
Het boek dat voor velen de ogen opende (Afbeelding: Michael Pollan)

In zijn boek onderzoekt hij hoe psychedelica kunnen leiden tot een medische en wetenschappelijke revolutie omdat ze helpen bij tal van aandoeningen: van depressie en angst tot verslaving. “De grootste misvatting die mensen hebben over psychedelica is dat het drugs zijn waar je gek van wordt. Bij verkeerd gebruik kunnen er dingen fout gaan, maar dat geldt ook voor alcohol of medicijnen. Wat veel belangrijker is, is dat gebleken is dat het geen drugs zijn maar geestverruimende middelen die je juist gezond kunnen maken,” aldus Pollan.

Door zijn eigen experimenten ontdekte hij dat psychedelica een enorm voordeel kunnen hebben voor de gezondheidswereld.

Psychedelica kunnen je gezond maken? Wacht, hoe dan?

Ik raadpleegde het Microdosing Institute in Nederland voor antwoorden.

“Microdosing en psychedelica kunnen nog steeds rekenen op weerstand en onbegrip. Maar dit verandert snel. In de Westerse wereld groeit de aandacht voor psychoactieve stoffen en plantmedicijnen sterk: de psychedelic renaissance. Onderzoek naar de enorm diverse therapeutische toepassingen van psychedelica vindt plaats aan gerenommeerde universiteiten en kennisinstituten. Patiënten over de hele wereld melden zich voor ceremonies en therapieën voor traumaverwerking, het loslaten van angsten en het verlichten van depressie.” – bron: Microdosing.nl

Het Microdosing Institute biedt tal van adviezen en zelfs een videocursus zodat je je eigen onderzoek kan doen en je precies weet waar je aan begint en of het bij je past.

Psychedelica als nieuwe groeimarkt

Ik interviewde Marc van der Chijs. Marc zette meerdere miljardenbedrijven op in o.a. China en Canada, bracht ze naar de beurs en is daarna all-in gegaan op Bitcoin.

Marc, welke rol spelen psychedelica in jouw leven?

“Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking op een feestje, het deed me toen weinig. Later heb ik ontdekt dat als je ze in de juiste ‘set en setting’ gebruikt, ze je geweldige inzichten kunnen verschaffen. De connecties die er gemaakt worden in je brein, leiden tot nieuwe inzichten. Het boek van Michael Pollan heeft echt mijn ogen geopend, ik geef het ook zeer regelmatig cadeau aan mensen.”

Heeft dit je zakelijk beïnvloed?

“Zeker, ik heb er nieuwe ideeën aan overgehouden en het heeft me bovendien dichter bij de natuur gebracht en ook laten zien dat we als mensheid met elkaar verbonden zijn. Sindsdien ben ik op zoek naar oplossing voor climate change, we moeten de wereld samen redden.”

Microdosing, van hype naar mainstream?
Marc van der Chijs ziet psychedelica als groeimarkt (Afbeelding: Marc van der Chijs)

In de tech scene waar jij al langer deel van uitmaakt, is microdoseren heel gewoon?

“Absoluut, ik ken veel mensen die dit doen en heb dit zelf ook uitgeprobeerd. Het maakt me scherper, geeft focus en je kan in een creatieve flow komen.”

Wat doe je nu met psychedelica?

“Nu er steeds meer onderzoek uitwijst dat er tal van nuttige en baanbrekende toepassingen zijn in onder meer de medische sector, zie ik de markt voor psychedelica groeien en bloeien. Synaptic, mijn investeringsfonds, heeft al aardig wat voltreffers gehad in de psychedelica-branche, meerdere bedrijven waarin we investeerden, zijn al naar de beurs.”

Van macrodosering naar microdosing

Tot nu toe hebben we het voornamelijk gehad over psychedelica als ‘trip’. Hoewel dus veilig en veelbelovend, mits in een veilige set&setting, is het wel beter om niet auto te rijden, te werken of andere dagelijkse dingen te doen wanneer je psychedelica gebruikt. Tenzij je een hele kleine dosis neemt. Onderzoeker van het eerste uur James Fadiman, ontdekte dat een microdosis psychedelica, ook heel positieve effecten op je brein kan hebben.

Microdosing, van hype naar mainstream?
Een microdosis zorgt voor een heel subtiel effect (Afbeelding: Microdose.nl)

“Hoe bewuster je microdosing inzet, hoe meer het een tool voor persoonlijke groei en transformatie zou kunnen zijn. Het ligt voor de hand om het te vergelijken met mindfulness. Het gaat echter niet zomaar vanzelf. Het is geen quick-fix of oplossing voor al je problemen. je moet bewust de patronen in je denken en handelen willen gaan doorzien, maar juist dan kan je er op de langere termijn veel aan hebben.” – bron: Microdosing.nl

Microdosing begint mainstream te worden

Microdosering, het nemen van zeer kleine hoeveelheden voor een periode van 1 tot 2 maanden volgens een bepaald protocol, wordt steeds meer gedaan door mensen in de creatieve en de smart technology industrieën. Yup, Silicon Valley dus. Maar inmiddels wordt het ook in Nederland steeds meer mainstream, en gebruiken mensen het om productiever en creatiever te worden.

Je neemt een zeer kleine dosis van psilocybine (uit paddenstoelen) of LSD, ongeveer 1/10 tot 1/20 van een trip, en merkt dan ook zeer milde effecten. Je kunt er prima mee functioneren en niemand zal het zien aan je. Je tript dus niet, maar je wordt meer bewust en mindful. 

Microdosing, van hype naar mainstream?
De microdoses truffels die ik ga uitproberen (Afbeelding: Microdose.nl)

Legaal of illegaal?

Dat is een beetje ingewikkeld. Officieel zijn paddo’s (verse of gedroogde paddenstoelen) en LSD illegaal in Nederland. Magic Truffels daarentegen weer niet. De gesealde Microdosing XP truffels strips kan je dus gewoon kopen en gebruiken.

Ik mag het vast niet zeggen, maar stiekem is het toch ook een beetje een mindfulness hack. Nee, ik weet het, je moet geen shortcuts willen naar een mindfuller leven en als je te veel stress, drukte en vervelende gevoelens hebt, moet je kritisch naar je leven kijken en dingen veranderen. Helemaal waar. Maar wat is er mis mee als je af en toe een beetje chiller wordt door een heel klein beetje truffel te nemen? Wie weet helpt het je in de goede richting…

Goed, tijd om dit artikel af te sluiten. Ik ga het zelf persoonlijk uitproberen en zal jullie laten weten hoe mijn ervaringen waren. Tot snel!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.