Tessa Ham
Tessa Ham Banen & Salaris 24 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tips om door te groeien in jouw carrière en salaris

Wil je groeien in je carrière en daarbij ook meer verdienen? In dit artikel delen we vijf tips om dit zo snel mogelijk te realiseren. Natuurlijk is een hoog salaris niet het belangrijkste, maar het is geen schande om

Alleen maar keihard werken en goed je taken uitvoeren is niet genoeg om door te groeien in je carrière en je salaris. Dat is misschien frustrerend, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je volle potentieel te benutten en je inkomen te verhogen.

Doorgroeien in jouw carrière en salaris

Door deze tips op te volgen komen er wellicht meer carrièremogelijkheden op je pad, waardoor je uiteindelijk meer zal verdienen.

1. Push jezelf uit je comfortzone

Er is niets mis met jouw taken zo goed mogelijk uitvoeren en vervolgens om 5 uur met een tevreden gevoel je laptop dicht te klappen. Je doet immers het werk waarvoor je betaald krijgt. Toch zal je op deze manier niet veel groeien. Als je veilig in je comfortzone blijft zitten, zal er niets schuren en maak je geen fouten. Dat is een heel fijn gevoel, maar je ontwikkelt veel sneller als je durft om fouten te maken.

Wat je vervolgens doet met die fouten is nog veel belangrijker voor je carrière. Vraag jezelf ten eerste af wat je hiervan kunt leren, zodat je weet hoe je het de volgende keer beter kunt aanpakken. Daarna is het belangrijk om niet de handdoek in de ring te gooien, maar je doel voor ogen te blijven houden en doorzettingsvermogen te tonen.

2. Maak van netwerken een gewoonte

Je kunt nog zo goed zijn in wat je doet, als anderen niet weten wat je kunt, zullen er geen kansen en mogelijkheden op je pad komen. Maak van het bouwen van je netwerk dus een terugkerende gewoonte. Als introvert zijnde weet ik wat een vervelende tip dit kan zijn voor mede-introverten. Helaas worden we nogal eens over het hoofd gezien – zelfs als we keihard werken.

Gelukkig kan netwerken tegenwoordig ook gewoon online en is LinkedIn hier natuurlijk een geweldig platform voor. Ga actief op zoek naar interessante posts en artikelen in je feed en stuur mensen een connectieverzoek (met persoonlijk bericht!) als je denkt dat jullie later nog iets voor elkaar kunnen betekenen.

Netwerken betekent overigens niet alleen maar het uitbreiden van je netwerk. Ook het verbeteren van bestaande connecties is heel waardevol.

3. Werk aan je emotionele intelligentie

Natuurlijk is het belangrijk om proactief, praktisch en assertief te zijn als je hogerop wil komen en meer wil verdienen. Maar onderschat niet hoe belangrijk emotionele intelligentie hierbij is. Daarmee bedoelen we de mate waarin je in staat bent om emoties van jezelf en anderen nauwkeurig waar te nemen en te begrijpen.

Volgens Harvard Business Review bepaalt de mate van emotionele intelligentie zelfs voor bijna 90 procent of mensen het ver weten te schoppen in hun carrière. Vergis je dus niet: emotionele intelligentie is niet zomaar een soft skill die kunt downplayen.

4. Zoek een niche en word expert op dat gebied

Het is sowieso goed om te blijven leren en ontwikkelen als je meer salaris wil. Maar wil je jezelf echt onderscheiden binnen een bedrijf? Vind dan een niche die je interesseert en waar je echt wat aan je hebt binnen je rol. Hoe groter je expertise-status hierin wordt, des te vaker collega’s bij je aankloppen als ze hulp nodig hebben op dat gebied.

Je kunt het zelfs nog verder doortrekken en je expert-status uitbreiden naar de buitenwereld. Ook dit kan mooie kansen in je carrière opleveren.

5. Laat zien dat je leiderschapspotentie hebt

Misschien ben je nu nog niet klaar voor de volgende stap. Maar laat aan alles blijken dat je in ieder geval wél de potentie hebt om te groeien in je carrière. Dat doe je bijvoorbeeld door verantwoordelijkheid te nemen voor je problemen, niet te roddelen over collega’s, feedback met open armen te ontvangen en je hulp aan te bieden bij nieuwe projecten.

 

The LaddersLinkedIn

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.