Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 22 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Team achter Netflix-hit The Queen’s Gambit heeft goed en slecht nieuws

Fans die na de Emmy’s-score van The Queen’s Gambit op meer seizoenen van de Netflix Original rekenden, worden helaas teleurgesteld. Toch is er ook goed nieuws rondom de serie, op meerdere manieren.

Het is een enerverende maand voor The Queen’s Gambit. Eerst werd Netflix aangeklaagd door een voormalig schaakkampioene, vanwege één zinnetje uit de show. Haar eis? 5 miljoen dollar.

The Queen’s Gambit scoort Emmy’s

Vervolgens won de streamingdienst afgelopen weekend een prestigieuze Emmy met de serie. Maak daar gerust Emmy’s van: Netflix sleepte maar liefst elf van de gewilde gouden beeldjes in de wacht met The Queen’s Gambit. Inclusief de Emmy der Emmy’s, die voor Outstanding Limited or Anthology Series.

Niks meer aan doen, zou je zeggen. De show werd binnen 28 dagen door 62 miljoen huishoudens bekeken, ondanks wat je gerust een op het eerste oog ietwat stoffig onderwerp zou kunnen komen. Een megasucces en normaliter bestellen streamingdiensten na zulk succes direct een seizoen of twee bij, maar toch rekenden fans niet op een tweede seizoen.

Geen tweede seizoen voor Netflix-hit

Dergelijk nieuws rondom The Queen’s Gambit bleef vooralsnog uit, en gaat ook nooit meer komen, zo bevestigen producenten Scott Frank en William Holberg nu.

Frank legde tegenover Deadline uit waarom er nooit een tweede seizoen gaat komen: “Ik heb het gevoel dat we het verhaal hebben verteld dat we wilden vertellen, en ik maak me zorgen – laat ik het anders zeggen – ik ben doodsbang dat als we proberen meer te vertellen, we zouden verpesten wat we al hebben verteld,” verklaarde hij.

Denk aan Game of Thrones: ook een geprezen serie die prijs na prijs won, maar door het belabberde laatste seizoen niet het bijbehorende imago heeft overgehouden. Het belachelijke einde zal altijd aan de fantasy-serie blijven kleven.

Een geprezen, rond verhaal, bekroond met de meest prestigieuze Emmy: lekker zo houden, en gelukkig denken de makers van The Queen’s Gambit daar dus ook zo over. Wat je dus in de eerste instantie als slecht nieuws zou kunnen zien, is eigenlijk goed nieuws. Een topserie uitmelken zonder dat het verhaal dat nodig heeft wordt niemand vrolijk van.

‘Netflix gaat voor de grootste overname in zijn geschiedenis’

Maar er komt zeker meer!

Is er dan ook goed nieuws voor fans die meer willen? Zeker. Zowel Frank als Holberg hebben meermaals in de pers benadrukt dat ze graag nog een keer samen willen werken met Anya Taylor-Joy, die in The Queen’s Gambit de hoofdrol speelt.

Gelukkig is dat wederzijds, zo bleek tijdens het virtuele panel dat Deadline organiseerde. Holberg: “We gaan zeker allemaal blijven samenwerken.” Waarop Taylor-Joy meten antwoordde: “Absoluut.”

Het schaakbord blijft dan achterwege, maar als het team opnieuw de magie van de Original weet te benaderen, dan hoor je ons niet klagen.

Deadline

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.