Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 31 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort met beste moordmysterie-serie van 2023

Het feit dat de serie bestaat, is überhaupt een klein wonder, maar Pluto is zonder twijfel één van de beste Netflix-shows van het jaar.

We tippen zelden anime bij Manners. Het is een immense wereld aan films en series, met vele tientallen shows die tegelijkertijd lopen.

Shows die anime ontstijgen

Toch pikken we graag zo nu en dan de krenten uit de pap. Parels die het medium ontstijgen. Denk bijvoorbeeld aan Vinland Saga, met afstand de beste Vikingen-show die we ooit hebben gezien. Ja, beter dan Vikings. Dan boeit het medium eigenlijk niet meer; het is simpelweg een fantastisch verhaal dat spectaculair in beeld wordt gebracht.

Vinland Saga
Vinland Saga (Afbeelding: Prime Video)

Afgelopen week is er nog zo’n pareltje op Netflix verschenen, helaas zonder al te veel fanfare. Dan hebben we het over sciencefictionserie Pluto. Een miniserie van acht afleveringen van een uur per stuk, die na zes jaar ontwikkeling is uitgekomen.

Hervertelling van legendarisch scifi-verhaal

Een unicum in de anime-wereld, waar zelden zoveel tijd kan worden genomen voor projecten. Je kunt Pluto dan ook gerust een passieproject noemen, met ongekende productiewaarde als resultaat.

Die passie komt voort uit het simpele feit dat het om een adaptatie van een legendarische manga gaat. De Netflix Original-serie is namelijk gebaseerd op de gelijknamige manga-hervertelling van Astro Boy voor volwassenen, een Japanse klassieker, van grootmeester Osama Tezuka.

De vader van anime, zou je ‘m kunnen noemen, met een impact die veel verder reikt dan het medium, en ook onze hedendaagse popcultuur voor altijd heeft veranderd. Zijn ‘robot boy’ uit de jaren zestig legde de basis voor scifi-anime én de liefde voor robots in Japan en ver daarbuiten.

Pluto: zes jaar aan passie

Pluto was een manga die tussen 2003 en 2009 liep, en het in Japan zeer geliefde en ronduit iconische originele verhaal uit de jaren zestig in een nieuw jasje stak. Moderner, grimmiger, en volwassener. Zes jaar lang werkte Studio M2 aan een anime-adaptatie van de strip.

Fans vroegen zich ondertussen af of het ambitieuze project was gecanceld, maar niets is minder waar. De beste animators binnen het genre meldden zich aan om te helpen, met visuals als resultaat die zich makkelijk kunnen meten met de best geanimeerde bioscoopfilms, maar dan in de vorm van een serie.

Netflix Pluto anime scifi show
(Afbeelding: Netflix)
Netflix Pluto anime scifi show
(Afbeelding: Netflix)

Het levert een unieke kijkervaring op die het medium ontstijgt, waarmee het een must is voor iedereen die scifi kan waarderen. Of negeer het genre, want Pluto is simpelweg één van de beste Netflix-series van dit jaar. Een verdomd goed verhaal, tjokvol actie en schitterende beelden. En dan hebben we het, stom genoeg, nog niet eens gehad over het plot van de show.

Moordmysterie-serie tjokvol robots

Eigenlijk moet je het verhaal gewoon gaan ervaren, maar vooruit, een korte synopsis: “Wanneer ‘s werelds zeven meest geavanceerde robots en hun menselijke bondgenoten één voor één worden vermoord, ontdekt inspecteur Gesicht al snel dat ook hij gevaar loopt.”

Het levert een grimmig mysterie op die kijkers weet te bekoren: de Netflix Original scoort een dikke 8.1 op IMDb, en op Rotten Tomatoes wordt Pluto na zes jaar zwoegen zelfs beloond met een uitstekende 97 procent van het publiek.

Een van de beste nieuwe shows op Netflix

Pluto‘s adaptatie is simpelweg één van de beste nieuwe shows op Netflix. Punt,” concludeert Joshua Rivera van Polygon.

Oftewel: gaat dat zien. Alle acht afleveringen van Pluto staan nu op Netflix.

Netflix Pluto anime scifi show
(Afbeelding: Netflix)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.