Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 30 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Instagram laat je vanaf nu betalen voor nieuw abonnement

Je kunt eindelijk ontsnappen aan alle reclame op Facebook en Instagram, evenals een data-slurpend Meta. Mits je bereid bent flink te betalen.

Word je er gek van dat je continu reclame weg moet swipen terwijl je je favoriete Juice-kanalen checkt op Instagram? Of wil je gewoon de vakantiefoto’s van je ex bekijken op Facebook zonder een stortvloed aan gesponsorde posts? Dan hebben we goed nieuws voor je. Soort van.

Facebook en Instagram-abonnement

Meta, Facebook dus, gaat vanaf november in Europa een nieuw abonnementsmodel uitrollen. Het idee is als volgt: je betaalt 9,99 euro per maand voor een soort premium-ervaring. Dat houdt in dat je geen reclame meer te zien krijgt op zowel Instagram als Facebook, en je kunt ontsnappen aan de data-schrokkerij van Meta.

Beide diensten staan berucht om hoe ze je gedrag en interesses nauwlettend in de gaten houden, ook buiten hun eigen erf. Facebook trackt bouw hoe jij door webshops en andere websites heen surft middels cookies; informatie die vervolgens schaamteloos wordt doorverkocht aan adverteerders, die op basis van die input jou weer genadelozer met reclame kunnen targeten. Daar kun je binnenkort dus in theorie aan ontsnappen, mits je bereid bent om te dokken.

Geen applaus voor Meta

Je hoeft echter niet te applaudisseren, want deze move doet Meta niet uit medelijden of vanuit een schuldgevoel. Integendeel: de techgigant zegt te hopen dat het met de introductie van het Europese abonnement voldoet aan de eisen van verschillende Europese gegevenswetten, waaronder de Digital Markets Act en de AVG. “We respecteren de spirit en het doel van de zich ontwikkelende Europese regelgeving en zetten ons in om eraan te voldoen,” schrijft Meta in een blogbericht.

mark zuckerberg, met, facebook, 100 miljard, aandelen, beleggen
Data of geld, waar betaal jij mee? (Afbeelding: ANP)

Het feit dat het bedrijf enkel de nieuwe abbo lanceert in markten waar er strengere wetten zijn rondom datavergaring en privacy zegt genoeg: de ad-supported business waarop Meta gebouwd is blijft precies dat: de basis. De norm.

Het bedrijf schrijft in zijn blogpost dat het “gelooft in een advertentie-ondersteund internet” en framet het nieuwe abonnement uitsluitend als een product dat is ontwikkeld om te voldoen aan de Europese regelgeving. Duidelijk.

Extra betalen op je smartphone

Het abonnement gaat dus 9,99 euro kosten, mits je ‘m afsluit via je browser. Via Android of iOS betaal je 12,99 euro, een flink verschil dat Meta verklaart als compensatie voor de fees die Apple en Google daar rekenen.

Ook goed om te weten: het abonnement geldt voor al je gelinkte Facebook en Instagram-accounts, maar later zal Meta extra geld gaan rekenen voor gelinkte accounts. Vanaf 1 maart 2024 betaal je dan respectievelijk zes of acht euro extra per gelinkt account.

De beste oplossing voor al het privacy-gedoe is uiteraard gewoon je Facebook en Instagram-accounts verwijderen, maar ja, dat is niet voor iedereen een optie. Toch minder op je telefoon zitten? Vorig jaar testten we nog een gadget die je daarbij helpt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.