Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Petitie boze Netflix-abonnees om gecancelde topserie door het dak

Een petitie waarin Netflix om een derde seizoen van FBI-serie Mindhunter gesmeekt wordt gaat opeens weer door het dak. Juich echter niet te vroeg.

Het doet nog steeds pijn. Ooit stond Netflix niet bekend om het continu cancelen van populaire shows. De data van de streamingdienst is kennelijk onverbiddelijk: een nieuwe Original op poten zetten loont meer dan extra seizoenen van huidige series maken.

Mindhunter: FBI-serie gecanceld

Een van de meest prominente slachtoffers van dat beleid is nog steeds Mindhunter. Een fantastische misdaadserie die van start ging in 2017, uit de koker van David Fincher.

De Netflix Original is gebaseerd op het gelijknamige boek van een gepensioneerde FBI-agent, en speelt zich af in 1977. Je volgt twee FBI-agenten die in het hoofd van een seriemoordenaar proberen te komen, een destijds compleet nieuw type moordenaar.

In 2019 kwam het tweede seizoen van Mindhunter uit. Zowel de diehard fans als critici waren opnieuw zeer positief over de Original. Netflix blijkbaar wat minder. In 2020 zette de streamingdienst de serie on hold. Niet gecanceld, maar op pauze.

Petitie eist nieuw seizoen en/of compromis

Uiteindelijk maakt dat labeltje echter geen verschil, zo bleek begin dit jaar. Producent en showrunner David Fincher bevestigde dat er geen derde seizoen van Mindhunter komt. Het is klaar. Einde verhaal.

Althans, als het aan Netflix ligt. Een steeds grotere groep abonnees laat het hier namelijk niet bij zitten. Zij willen meer Mindhunter, en het liefst gisteren. Fans hebben zelfs een petitie opgezet, die als een vuurtje het internet over gaat.

mindhunter, netflix, david fincher
(Afbeelding: Netflix)

Het emotionele pleidooi is tot stand gekomen in een Facebook-groep waar diehard fans van de shows nog altijd over Mindhunter kletsen. “Laat zo’n briljante serie alsjeblieft niet sterven, want we weten zonder twijfel dat deze show/serie het potentieel heeft om de meest succesvolle en populaire Netflix Original ooit te worden.”

Grote woorden, en ze zijn zelfs bereid een compromis te sluiten, als Fincher afhaakt: “Als dat niet mogelijk is en/of niet geregeld kan worden, overweeg dan alsjeblieft een andere regisseur voor Seizoen 3. Hoewel de kwaliteit misschien niet op het niveau van Fincher zal zijn, zijn er veel megatalentvolle regisseurs.”

Oude petitie gaat alsnog keihard

Dit soort petities komen regelmatig voorbij, maar zelden weten ze zoveel tractie te krijgen. De Mindhunter-petitie heeft op het moment van schrijven 76.643 handtekeningen, waarvan een groot deel afgelopen week werd verzameld. Dat is opvallend, want de petitie stamt uit… januari 2020. Zo zie je maar. De pijn is nog steeds vers, en fans van de show zijn nog niet klaar met het op het matje roepen van Netflix.

De kans dat ze hun zin gaan krijgen is echter klein, of het zal over tig jaar zijn, als er meer nostalgie is om van te profiteren. Showrunner Fincher legde begin dit jaar nog uit dat het gewoon niet uit kan: “het is een bijzonder dure show en in de ogen van Netflix trokken we geen groot genoeg publiek om een dergelijke investering te rechtvaardigen.”

Toch trek in een sterke FBI-serie? Dan heeft Disney+ een pareltje voor je dat je waarschijnlijk nog niet kent. Of onderteken zelf de petitie, die je hier kunt checken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.