Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: aangrijpende Oscar-inzending over Maradona-fan

Sinds 15 december is de Italiaanse Oscar-inzending The Hand of God te zien op Netflix. De film gaat, zoals je wellicht zou verwachten, niet over Diego Maradona. Wel staat de voetbalgod centraal in het verhaal, dat zich afspeelt in Napels.

Diego Maradona behoeft natuurlijk geen introductie. Hij maakte Argentinië wereldkampioen en bezorgde Napoli voor het eerst in de historie de landstitel en de UEFA Cup. Napels was destijds, en is trouwens nog steeds, een voetbalgestoorde stad. Maradona, die Italiaanse stad met zijn komst in de jaren 80 weer aanzien gaf, staat daar op gelijke voet met Here Jezus. Netflix zag goed in dat dit het ultieme decor is voor een film vol drama.

Nu op Netflix: The Hand of God

The Hand of God gaat over de onhandige Italiaanse tiener Fabietto Schisa. Zijn leven wordt in de jaren 80 volledig op zijn kop gezet. Eerst door de opwindende komst Diego Maradona naar zijn favoriete club, vervolgens door een schokkend ongeval waarbij Maradona per ongeluk Fabietto’s leven redt.

In The Hand of God liggen vreugde en tragedie dicht bij elkaar, wat natuurlijk metaforisch als je kijkt naar de carrière van Diego Maradona. Lief en leed zijn met elkaar verweven, en als kijker krijg je tevens een bijzondere inkijk in Fabietto’s toekomst.

Oscar-potentie en lovende recensies

De Netflix-film is gemaakt door Oscar-winnaar Paolo Sorrentino, bekend van onder meer La Grande Bellezza, Il Divo, The Great Beauty en The Young Pope. Met The Hand of God keert de regisseur terug naar zijn geboorteplaats Napels om zijn meest persoonlijke verhaal tot nu toe te vertellen. Over het lot, familie, sport, film, liefde en verlies en hoe alles met elkaar verbonden is.

the hand of god, netflix, film, maradona fan, oscar
(Afbeelding: Netflix)

De recensies over The Hand of God zijn overwegend lovend. VPRO Cinema, De Volkskrant en NRC geven de de Netflix-film allemaal vier sterren en prijzen het aangrijpende en persoonlijke aspect van de film. Niet voor niets is de Italiaanse film ingezonden voor de Academy Awards van 2022. De Nederlandse film die in dezelfde categorie is ingezonden voor een Oscar, is deze oorlogsfilm.

Bekijk vooral ook deze documentaire over Diego Maradona.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.