Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 16 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe een afgedankt talent ‘s werelds best betaalde acteur werd

Dwayne Johnson is nu één van de meest succesvolle mensen ter wereld, maar dat is wel eens anders geweest. The Rock moest op 23-jarige leeftijd weer blut bij zijn ouders gaan wonen, omdat zijn professionele football-carrière over was. En dat is zeker niet het enige low point in zijn leven. Volgens de acteur zijn het deze tegenslagen die hem zo succesvol hebben gemaakt.

“Hoe gek het ook mag klinken, ik heb altijd het gevoel dat ik over een week uit mijn huis wordt gezet omdat ik de huur niet kan betalen”, zegt hij. “Dat houdt me gemotiveerd.”

Geen soepele jeugd

Dwayne ‘The Rock’ Johnson heeft het als best betaalde acteur ter wereld nu goed voor elkaar. Maar zijn succes is niet zomaar aan komen waaien. Hoewel zijn vader Rocky Johnson een professionele worstelaar in de jaren 80 was, leefden zijn ouders van salarisstrook tot salarisstrook.

Als kind moest hij toekijken hoe zijn ouders moeite hadden om de huur en boodschappen te betalen. Eén keer werd zelfs hun auto in beslag genomen en werden ze uit hun appartement gezet.

Dwayne Johnson had dus geen makkelijke jeugd en dat zorgde voor veel woede. Nog voor zijn zeventiende werd hij gearresteerd voor verschillende ‘domme vergrijpen’ – zoals hij het zelf noemt – van vechten en stelen tot het vervalsen van cheques.

Carrière als football-speler

Toen zijn football-coach van de middelbare school, Jody Cwik, vroeg of hij bij het team wilde komen, veranderde dat alles. “Mijn cijfers werden beter en ik werd gerekruteerd door elke universiteit in het hele land”, vertelt Johnson. “Mijn denkproces begon te veranderen. Ik begon na te denken over doelen en wat ik wilde bereiken.”

Na vier jaar football te hebben gespeeld aan de Universiteit van Miami, werd Johnson gepasseerd voor de NFL. “Ik dacht dat ik het zou redden. In mijn hoofd speelde ik al in de NFL”, zegt hij. Maar nadat hij meerdere blessures kreeg, had hij het moeilijk en werd hij zelfs depressief. Johnson ging spelen voor de Canadese Football Leaugue, maar werd na twee maanden uit het team gezet.

Dat was het moment dat Dwayne Johnson echt rock bottom raakte. Hij was op dat moment 23 jaar, had 7 dollar in zijn portemonnee en moest weer bij zijn ouders intrekken.

“Het was alsof iedereen om me heen het succes behaalde dat ik zo graag wilde en waar ik jarenlang zo hard voor gewerkt”, zegt hij. “Dat moment zal ik nooit vergeten. De term ‘zeven dollar’ heeft dan ook veel betekenis voor mij.” Later zal hij zijn productiebedrijf Seven Bucks Production noemen.

Van Dwayne Johnson naar The Rock

Maar Dwayne Johnson gaf niet op. Hij was ervan overtuigd dat hij op een dag succesvol zou worden en realiseerde zich waar zijn roots lagen. Niet alleen zijn vader, maar ook zijn opa had namelijk vroeger geworsteld. In 1996, een jaar later, maakte hij dan ook zijn tv-debuut als WWE-worstelaar.

Later zouden sommigen hem de beste worstelaar noemen die in de WWE-ring is gestapt, maar in het begin van zijn worstelcarrière was hij lang niet zo populair. Pas toen Johnson een heel ander karakter aannam (hij veranderde van held naar schurk) en bekend werd als ‘The Rock’, werd hij mateloos populair en kreeg hij de aandacht van Hollywood te pakken.

dwayne johnson, wwe, carrière, football, best betaalde acteur, the rock
Dwayne ‘The Rock’ Johnson in 2000 (Afbeelding: Getty)

Zijn eerste film kwam uit in 2001, waar hij zijn debuut maakte als slechterik in The Mummy Returns. Hij pakte die rol opnieuw op in The Scorpion King, waarmee hij 5,5 miljoen verdiende. Nooit eerder verdiende een acteur met zijn eerste rol zoveel geld, de toon was gezet.

Best betaalde Hollywood-acteur

Vanaf daar kennen we het verhaal natuurlijk allemaal. Dwayne Johnson speelde in enorme franchises als Fast and the Furious en Jumanji. Nu is hij te zien in Red Notice, de duurste Netflix-film ooit.

Red Notice: duurste Netflix-film ooit krijgt explosieve eerste trailer
Dwayne Johnson naast Gal Gadot in Red Notice, 2021 (Afbeelding: Netflix)

Het zal je niet verbazen dat The Rock een van de hardwerkendste acteurs in Hollywood is. Hij verscheen van 2010 tot en met 2020 in 64 films, en hij krijgt loon naar werken. Het afdankte football-talent is nu ‘s werelds best betaalde acteur.

Tienjarenplan

Voor buitenstaanders lijkt het misschien of The Rock in een oogwenk aan de top stond van de filmindustrie, maar in werkelijkheid is dit onderdeel geweest van een lang en uitgedacht plan. In een Instagram-video in 2020 vertelt hij dat hij een professioneel worstelaar was om mensen te kunnen entertainen, niet per se om te winnen.

Het is dan ook niet gek dat hij langzaam de transitie naar Hollywood begon te maken. “Ik wilde echt een langdurige carrière hebben die gewicht had, die waarde had”, legt hij uit. Dus werkte hij met acteercoaches en stelde hij een tienjarenplan op. “Het was mijn doel om de nummer één man in Hollywood te zijn op het gebied van box office-succes.”

Binnenkort is Dwayne Johnson voor het eerst te zien als superheld. Voor DC Comics kruipt hij in de rol van Black Adam.

Miljoenen harken: dit zijn de 10 hardste werkers in Hollywood

The ProfileInsiderBiographyCheatsheet

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.