Redactie
Redactie Human Interest 16 dec 2021
Leestijd: 9 minuten

17 legendarische jazzmuzikanten om het genre mee te ontdekken

Geloof ons, jazz hoeft niet direct ingewikkeld te zijn en het is ook niet pretentieus om het leuk te vinden. Zeventien jazzmuzikanten om het genre mee te ontdekken.

De muziekstijl jazz is geboren in Amerika en kan gezien worden als een weerspiegeling van de culturele diversiteit van het land. Jazz werd vooral gespeeld door de Afro-Amerikaanse bevolking. Als je naar de kern kijkt, dan vind je de openheid naar andere soorten muziek, maar ook improvisatie door persoonlijke expressie. Dit betekent dat je verschillende soorten jazz tegenkomt als je terugblikt in de geschiedenis. Voor de beginners hebben we een aantal legendarische jazzmuzikanten op rij gezet. Luisteren, kijken of je het wat vindt en door. Er zit ongetwijfeld iets tussen wat jou aanstaat.

Legendarische jazzmuzikanten

Jazz is een heel eind gekomen. Vroeger was het een muziekstijl die vooral op straat en in kleine pubs werd gespeeld. Tegenwoordig vind je het terug in concerthallen en op grote festivals. Maar dit is niet van de een op de andere dag gebeurd. Daar zijn iconen voor nodig geweest, belangrijke muzikanten die de muziekstijl naar een groter publiek brachten. Onlangs las je al over de Netflix-documentaire over Quincy Jones, die begon als jazzmuzikant, maar later vooral beroemd werd als producer en schrijver. Aandacht voor hem en zestien andere legendes.

1. Charles Mingus

Charles Mingus was een Afro-Amerikaanse jazzmuzikant en hij verdiende roem voor zijn onderscheidende prestaties als bassist en voor zijn vernieuwend werk als componist. Hij werd geboren op 22 april 1922 in Nogales, Arizone, maar groeide op in Los Angeles. De beroemde muzikant speelde met niemand minder dan Louis Armstrong en Charlie Parker. Hij leed aan depressie, maar ondanks de ziekte maakte Charles in de jaren ’70 toch ene succesvolle comeback. Hij overleed in Cuernavaca, Mexico op 5 januari 1979.

2. Herbie Hancock

Herbie Hancock was een jazz-componist, bassist en pianist met een rijk en divers aanbod aan liederen, zoals Maiden Voyage en Rockit. Herbie werd geboren op 12 april 1940 in Chicago, Illinois. In zijn carri√®re heeft hij onder andere gewerkt met Donald Byrd en Miles Davis, terwijl hij ondertussen bezig was met het ontwikkelen van zijn eigen debuutalbum, Taking’ Off. Ook heeft Herbie een Academy Award en een aantal Grammy Awards gewonnen.

3. Benny Goodman

Benny Goodman werd ook wel The King of Swing genoemd. Hij was als klarinettist en componist verantwoordelijk voor verschillende hitsingles, nog in de jaren voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Benny verliet het schoolleven al op een leeftijd van veertien jaar en hij trad toe tot de American Federation of Musicians. In de jaren ’30 bereikte Benny zijn hoogtepunt, toen swing razend populair was.

4. Dave Brubeck

Dave Brubeck was een Amerikaanse jazzpianist en componist, welbekend om zijn ongebruikelijke maatsoorten in de jazz. Ook stond hij bekend om zijn liederen, zoals In Your Own Sweet Way en The Duke. Dave werd geboren in Concord, Californi√ę op 6 december 1920. Hij werkte als een jazzpianist voordat hij het Dave Brubeck Quartet begon in 1951. Het lied Take Five is zijn bekendste opname ooit. Het nummer is gecomponeerd door de saxofonist Paul Desmond en het album Time Out, waar het lied onderdeel van was, bleek het eerste jazzalbum te worden met meer dan een miljoen verkochte exemplaren. Dave stierf op 5 december 2012, op een leeftijd van 91 jaar. Luister vooral ook deze prachtige versie van Take Five.

5. Ella Fitzgerald

Ella Fitzgerald, ook wel bekend als The First Lady Of Song, was een Amerikaanse jazz-zangers. Met haar dertien gewonnen Grammy Awards werd ze beschouwd als √©√©n van de grootste jazzmuzikanten ooit.¬†Na een moeilijke jeugd, wendde Ella zich tot het zingen. Nadat ze in een amateurwedstrijd werd ontdekt, debuteerde Ella in het Apollo Theater in 1934. Ze schreef geschiedenis door als eerste Afro-Amerikaanse vrouw een Grammy Award te winnen. Tot op de dag van vandaag verkocht ze meer dan 40 miljoen albums en haar songbooks op Verve Records behoren tot de schatten van het Amerikaanse lied. Ella stierf in Californi√ę in 1996.

6. Dizzy Gillespie

Dizzy Gillespie werd geboren op 21 oktober 1917 in Cheraw, South Carolina. In de jaren ’30 begon hij zijn carri√®re door te werken in prominente swingbands, waaronder die van Benny Carter en Charlie Barnet. Later cre√ęerde hij zijn eigen band en ontwikkelde hij zijn eigen stijl, die bekend staat als bebop. Hij werkte met muzikale grootheden waaronder Cab Calloway, Ella Fitzgerald en Duke Ellington. Een paar van zijn beste composities zijn Oop Bob Sh’ Bam, Groovin’ High en Salt Peanuts. Dizzy stierf in New Jersey in 1993. Vandaag de dag wordt hij gezien als √©√©n van de meest invloedrijke figuren van jazz en bebop.

7. Billie Holiday

Billie Holiday werd geboren op 7 april 1915 in Philadelphia, Pennsylvania en ze was √©√©n van de meest invloedrijke jazzmuzikanten en -zangeressen aller tijden. Ze had een bloeiende carri√®re voor vele jaren, voordat ze haar strijd verloor tegen haar drugsverslaving. Billie’s autobiografie werd verfilmt in 1972 onder de naam Lady Sings the Blues. In 2000 werd ze toegelaten tot het Rock and Roll Hall of Fame museum.

8. Oscar Peterson

Oscar Peterson werd geboren op 15 augustus 1925 in Montreal, Canada. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten in 1949 om vervolgens een bekende jazzpianist en componist te worden in de jaren ’50, ’60 en ’70. Oscar speelde met veel van de grootste jazzmuzikanten en andere muzikanten uit zijn tijd. Zijn opnames wonnen hem acht Grammy Awards en hij speelde in het openbaar tot 2006. Een jaar later stierf de man aan een leveraandoening.

9. Thelonious Monk

Thelonious Monk is √©√©n van de grootste jazzmuzikanten aller tijden en √©√©n van de eerste muzikanten die zichzelf in de moderne jazz en bebop ging bemoeien. Voor een groot deel van zijn carri√®re speelde de jazzmuzikant met kleine groepen op Milton’s Playhouse. Veel van zijn composities zijn welbekende jazznummers geworden, waaronder Well You Needn’t, Blue Monk en Round Midnight.

10. John Coltrane

John Coltrane was een Amerikaanse jazzsaxofonist en hij wordt gezien als √©√©n van de belangrijkste en meest invloedrijke¬†vernieuwers in de geschiedenis van jazz. Hij werd geboren op 23 september 1926 in Hamlet, North Carolina. John speelde in nachtclubs tijdens de late jaren ’40 en de vroege jaren ’50, maar ook op opnames van muzikanten als Dizzy Gillespie en Earl Bostic. De eerste opgenomen solo van John is te horen in het lied We Love To Boogie van Dizzy in 1951. John werd eenmaal bekend toen hij zich bij het Miles Davis Quintet voegde in 1955. Twaalf jaar later stierf de beste man aan leverkanker in Long Island, New York.

11. Nat King Cole

Nat King Cole werd geboren op 17 maar 1919 in Montgomery, Alabama. Cole was een Amerikaanse muzikant die voor het eerst aan de bekendheid kwam als jazzpianist. Hij dankt het grootste deel van zijn muzikale roem aan zijn zachte baritonstem, die hij gebruikte om te presteren in de bigband- en jazz-genres. In 1956 werd Cole de eerste Afro-Amerikaanse artiest die een verscheidenheid aan televisieseries mocht maken. Voor vele blanke gezinnen was Cole de eerste zwarte man die elke avond werd verwelkomd in hun woonkamer. Hij handhaafde de wereldwijde populariteit tot op de dag dat hij stierf in 1965.

12. Charlie Parker

Charlie Parker was een legendarische Grammy Award-winnende jazzsaxofonist die, samen met Dizzy Gillespie, de uitvinder was van de muziekstijl genaamd bebop. Parker werd geboren op 29 augustus 1920 in Kansas City. Hij speelde met veel verschillende bands samen totdat hij in 1944 een team vormde met Gillespie. Vanaf dat moment in de geschiedenis, brak bebop definitief door als dé eigentijdse jazzvorm. In 1949 vond Parker zijn Europese debuut plaats en enkele jaren later gaf hij zijn allerlaatste optreden ooit. Hij stierf een week later in 1955 in New York City.

13. Miles Davis

Davis is de hoofdrolspeler in de ontwikkeling van jazz. Hij werd geboren in Illinois in 1926. Op een leeftijd van pas achttien jaar oud vertrok hij naar New York City om zijn muziekdroom na te leven. Gedurende zijn hele leven stond hij aan het roer bij de grootste veranderingen in de muziekstijl. In totaal won Davis negen Grammy Awards. Hij stierf op 28 september in 1991 aan een hartaanval.

14. Duke Ellington

Duke Ellington werd geboren op 29 April 1899 in Washington, D.C. Hij was een zeer belangrijk persoon in de geschiedenis van jazz. Zijn carri√®re duurde meer dan een halve eeuw en gedurende die periode componeerde Ellington meer dan duizend nummers. Hij cre√ęerde √©√©n van de meest onderscheidende geluiden in de westerse muziek. Hij bleef, wat hij noemt, American Music spelen tot zijn dood in 1974.

15. Louis Armstrong

Louis Armstrong werd geboren op 4 augustus 1901 in New Orleans. Hij was een Amerikaanse jazztrompettist, maar stond vooral bekend als een zanger en entertainer. Hij had meerdere bijnamen, waaronder Satchmo, Pops en later Ambassadeur Satch. Hij werd vanaf de jaren ’20 bekend. Armstrong be√Įnvloedde ontelbare muzikanten met zowel zijn gedurfde trompetstijl als de unieke vocale stem. Zijn charismatische podiumpresentaties lieten een goede indruk achter bij velen, binnen en buiten de jazzwereld. Hij nam veel verschillende nummers op in zijn carri√®re, waarvan de bekendste Star Dust, La Via En Rose en What a Wonderful World zijn. Hij overleed in zijn eigen huis in Queens, New York op 6 juli 1971.

16. Sarah Vaughan

Sarah Vaughan zag op 27 maart 1924 het levenslicht in Newark, New Jersey. Tot op de dag van vandaag wordt zij gezien als een van de grootsten in haar vak, net als Billie Holiday en Ella Fitzgerald. De combinatie van haar enorme bereik en het expressieve stemgeluid zorgde ervoor dat zij zich wist te onderscheiden.

17. Quincy Jones

We noemden hem al even: Quincy Jones. Hij begon als jazzmuzikant, schreef later albums voor Count Basie, Frank Sinatra en heel veel andere muzikanten, maakte films en is de grote man achter Thriller van Michael Jackson. Lees hier meer over deze eindbaas.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.