Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 5 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Verrassende Nederlandse oorlogsfilm ingezonden voor Oscar

Goed nieuws voor regisseur Shariff Korver. Niet de De Slag om de Schelde of De Oost, maar de Nederlandse oorlogsfilm Do Not Hesitate is geselecteerd voor een Nederlandse Oscar-inzending in de categorie International Feature Film. Dat maakte Eye Filmmuseum vandaag bekend.

Het is een goed jaar voor de Nederlandse filmwereld. Dat spatte er alleen al van af tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. Tegelijkertijd breekt er veel talent door. Zo is de Nederlandse filmstudent Milou Gevers genomineerd voor een Student Academy Award met haar film Waarom bleef je niet voor mij?. En nu dus Oscar-hoop voor Do Not Hesitate, een film die nog niet bekend is bij het grote publiek.

Do Not Hesitate

De Nederlandse oorlogsfilm gaat over drie jonge soldaten op een vredesmissie in het Midden-Oosten. Ze zijn op zichzelf aangewezen als hun militair voertuig met pech midden in de woestijn vast komt te staan. Steeds meer losgezongen van de werkelijkheid proberen de soldaten het hoofd koel te houden. Ze verliezen echter de grip op de situatie als ze de 14-jarige Khalil ontmoeten, die weigert te vertrekken. De hoofdrollen worden gespeeld door Joes Brauers (Quo vadis Aida), Tobias Kersloot en Omar Alwan.

Do Not Hesitate is uit veertien aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie van verschillende filmbrancheverenigingen en organisaties in de Nederlandse filmindustrie. Op 21 december maakt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences de shortlist bekend. Op 8 februari worden de nominaties in alle categorie├źn bekendgemaakt. De 94e Oscaruitreiking vindt plaats op 27 maart 2022.

Nederlandse oorlogsfilm in zeldzaam Oscar-rijtje

De laatste keer dat Nederland een Oscar won voor beste lange speelfilm was in 1998. Toen won Karakter. De laatste keer dat een speelfilm een nominatie kreeg, was in 2004: De Tweeling. In 2014 sleepte de korte film A Single Life ook nog een nominatie in de wacht.

Distributeur September Film brengt de Nederlandse oorlogsfilm op 11 november 2021 uit in de bioscoop. De keuze voor Do Not Hesitate is verrassend. Met titels als De Slag om de Schelde, De Oost en De Veroordeling waren er ook veel andere sterke kandidaten in de race.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.