Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Films & Series 11 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

De beste films van de Nederlandse Oscar-winnaar achter Oppenheimer

Onze eigen Hoyte van Hoytema won vannacht de Oscar voor beste cameraman. Oppenheimer is maar één van de films die Hoytema van het scherm liet spatten. We zetten de beste voor je op een rij en vertellen je meteen waar ze te zien zijn.

Oppenheimer won afgelopen nacht onder andere de Oscar voor de beste film, regie en hoofdrolspeler. Bij Manners hadden we als chauvinistische Hollanders echter maar oog voor één nominatie: die van beste cameraman. Gelukkig hebben we onze Hoyte van Hoytema-pruik en baard niet voor niets opgezet, want hij won! Hoyte van Hoytema hanteerde al bij meerdere topfilms de camera. Sommige zijn gratis te streamen!

De beste films van Hoyte van Hoytema als cameraman

Hoyte van Hoytema deed de afgelopen jaren het camerawerk voor meerdere succesfilms. We zetten ze voor je op een rij, mét IMDb-score en de plek waar je ze kunt zien.

1. Oppenheimer (2023)

Wie schittert er meer: Cillian Murphy als Ruben Oppenheimer, the destroyer of worlds, of Hoyte van Hoytema, the (we zeggen maar wat) recorder of destruction? In onderstaande video legt Hoytema zelf uit hoe zijn camerawerk in Oppenheimer tot stand kwam.

IMDb-score: 8.4
Waar te zien?
Oppenheimer kun je voor 4,99 euro streamen bij Pathé Thuis. Als je een abonnement hebt op Sky Showtime kun je beter nog even wachten, want vanaf 21 maart 2024 is hij ook daar te streamen!

2. Interstellar (2014)

Een andere veelgeprezen blockbuster die tot stand kwam door een samenwerking tussen Christopher Nolan en Hoyte van Hoytema, is het waanzinnige Interstellar. De shots werden gefilmd op IJsland, maar al kijkers waanden we ons waarlijk op andere planeten. Dankzij het camerawerk van Hoyte.

IMDb-score: 8.7
Waar te zien?
Interstellar stream je op Amazon Prime Video of zie je op Pathé thuis voor 2,99 euro.

3. Dunkirk (2017)

In Dunkirk, de film over een van de belangrijkste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog, is de hand van Hoyte van Hoytema misschien wel het beste te zien. Bekijk in onderstaand filmpje hoe zijn legendarische shots tot stand kwamen.

IMDb-score: 7.8
Waar te zien?
Dunkirk kun je voor 2,99 euro streamen bij Pathé Thuis. Ook op Amazon Prime Video is de film te zien.

4. Ad Astra (2019)

In Ad Astra komen we nog een epische ruimtereis tegen die door Hoyte van Hoytema werd gefilmd. Brad Pitt vertrekt naar Mars om zijn vader (Tommy Lee Jones) te zoeken. Hoytema drukte ook op deze film zijn stempel door monochromatische kleurenschema’s in te zetten, scenes waarbij één kleur overheerst, bijvoorbeeld bij de paarsverlichte vertrekken in het ruimteschip van Brad Pitt.

IMDb-score: 6.5
Waar te zien?
Ad Astra zie je op Netflix en op Amazon Prime Video.

5. Spectre (2015)

Ook de een-na-laatste James Bond-film kwam tot wasdom door de lens van Hoyte van Hoytema. In deze film gaat Bond (Daniel Craig) achter supercrimineel Ernst Blofeld (Christopher Waltz) aan. Om de prachtige shots van deze film op te nemen, reisde Hoytema met zijn crew af naar Tirol.

IMDb-score: 6.8
Waar te zien?
Spectre is momenteel alleen te zien bij Pathé Thuis voor 2,99 euro.

Alle Oscar-winnaars streamen?

Niet alleen Hoyte van Hoytema-fan, maar ook van de andere Oscar-winnaars? In dit artikel lees je waar je alle Oscar-winnaars kunt zien!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.