Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 29 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix-docu over Crypto King: waar zijn de verdwenen Bitcoin-miljoenen?

Wat gebeurt er als iemand die jouw Bitcoin beheert, komt te overlijden? Die vraag staat centraal in de nieuwe Netflix-documentaire Trust No One: The Hunt for the Crypto King.

Netflix kondigde op Twitter onlangs een rits true crime-documentaires aan, waaronder een nieuw seizoen van Tiger King. Een beetje ondergesneeuwd was de documentaire Trust No One: The Hunt for the Crypto King, over de mysterieuze dood van crypto-miljonair Gerald Cotten en de 160 miljoen euro aan Bitcoin die hij mee z’n graf in nam. Of is het graf eigenlijk leeg en is Cotten er met het geld vandoor?

Netflix-docu over ‘Crypto King’ Gerald Cotten

Gerald Cotten was de oprichter en CEO van het Canadese crypto-platform QuadrigaCX. Op het moment van zijn dood was QuadrigaCX één van Canada’s grootste Bitcoin-exchanges. Gerald Cotten bewaarde voor ongeveer 160 miljoen euro aan Bitcoin voor zijn klanten. De 30-jarige miljonair was de enige die daar toegang tot had, bleek na zijn dood.

De Bitcoin-ondernemer die centraal staat in de Netflix-doucmentaire was op huwelijksreis in India, toen hij plotseling buikpijn kreeg. Hij had net ingecheckt bij een hotel in Jaipur, blijkt uit onderzoek van het Canadese The Globe and Mail.

De volgende dag bleek uit bloedonderzoek dat Gerald Cotten een septische shock had gekregen. Voordat de artsen hem konden stabiliseren, stopte zijn hart. Hij werd gereanimeerd, maar zijn hart stopte weer en amper 24 uren na zijn eerste buikpijn werd hij doodverklaard. De officiële doodsoorzaak zou te maken hebben met de ziekte van Crohn, maar de gastro-enteroloog die hem behandelde, vertelde aan in de media twijfels twijfels te hebben bij de officiële papieren. Om een autopsie is nooit gevraagd, er is geen diagnose gesteld. Dat verklaart de titel van Trust No One: The Hunt for the Crypto King, zoals de Netflix-documentaire heet.

Waar zijn de verdwenen Bitcoin?

De 115.000 klanten die hun Bitcoin bij Gerald Cotten hadden opgeslagen, hoorden pas midden januari van z’n dood en kregen daarbij het slechte nieuws dat alleen de crypto-miljonair de wachtwoorden van de wallets wist. In 2019 lukte het accountants toch om Cottens digitale wallets te openen. Maar wat bleek? Juist.

De Netflix documentaire Trust No One: The Hunt for the Crypto King volgt een groep Quadriga-investeerders die internetspeurders zijn geworden en de waarheid proberen te achterhalen over de verdwenen Bitcoin. De true crime-docu verschijnt ergens in 2022 op de streamingdienst.

Kun je niet wachten op de Netflix-documentaire en ben je benieuwd naar het hele verhaal? Vanity Fair schreef een interessante long read, waarin ook verschillende scenario’s worden besproken over wat er met het geld gebeurd is.

5 Bitcoin-miljardairs die de ‘crypto game’ al vroeg uitspeelden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.