Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 13 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Meesterwerken: de 10 beste muziekfilms op Netflix volgens IMDb

Van speelfilms tot indrukwekkende documentaires: dit zijn de beste muziekfilms op de streamingdienst volgens IMDb.

Concertregistraties, muziekdocumentaires en speelfilms waarin muziek een grote rol speelt: Netflix staat er vol mee. Maar wat zijn simpele concertopnames die je beter links kunt laten liggen en welke titels zijn wel de moeite waard?

Beste muziekfilms op Netflix volgend IMDb

Aan de hand van IMDb hebben we de beste muziekfilms op Netflix voor je gerangschikt. Van een Bruce Springsteen die je schitterende verhalen vertelt in een intieme setting tot Martin Scorsese die een ode brengt aan zijn muzikale held.

Springsteen on Broadway (IMDb: 8.5)

Muzieklegende Bruce Springsteen wisselt in deze intieme Netflix Original persoonlijke verhalen uit zijn leven af met akoestische versies van zijn bekendste nummers. ‘The Boss’ bewijst dat hij niet alleen in liedjesvorm een geboren verhalenverteller is. Aanrader, zelfs als je minder bekend bent met zijn werk.

Taylor Swift: Reputation Stadium Tour (IMDb: 8.3)

Je kunt veel zeggen over Taylor Swift, maar door haar twee Netflix Originals zijn we toch fan geworden van de popprinses. In documentaire Americana maakten we kennis met de duistere kant van het bestaat als muziekicoon, en met deze registratie van haar Reputation-tour bewijst Swift dat ze een show van jewelste neer kan zetten. Een visueel én muzikaal spektakel van jewelste. Minder fan van haar muziek? Skip dan deze registratie en zet Americana aan, want dat is dan zeker alsnog een aanrader.

La La Land (IMDb: 8.0)

Maak je geen zorgen, er staan ook ‘echte’ films in dit lijstje. Want tja, in een rangschikking van de beste muziekfilms mag Damien Chazelle natuurlijk niet ontbreken. Zijn fenomenale film Whiplash staat helaas niet meer op Netflix, maar Oscar-winnaar La La Land is ook een must-see. Emma Stone en Ryan Gosling spelen in een kleurrijke musical-versie van Hollywood twee nieuwkomers die het proberen te maken. De een als actrice, de ander als jazzmuzikant. Een cinematografisch feest voor het oog, maar ook het acteerwerk van Gosling en Stone is betoverend.

The Blues Brothers (IMDb: 7.9)

Tijd voor een klassieker. Nadat Jake Blues eindelijk uit de gevangenis komt, besluit hij samen met zijn broer Elwood naar het weeshuis te gaan waar ze zijn opgegroeid. De instantie blijkt geldproblemen te hebben. De broers willen daar verandering in brengen, maar ze hebben enkel gestolen geld. Via de conciërge en een bevlogen dominee komen ze tot een bijzondere oplossing: ze gaan hun oude bluesband nieuw leven inblazen. Heerlijke film!

The Show Must Go On: The Queen + Adam Lambert Story (IMDb: 7.9)

Queen maakte de afgelopen tien jaar een comeback die niemand zag aankomen. Niemand kan Freddie Mercury vervangen, maar megatalent Adam Lambert bewijst dat Queen desalniettemin bestaansrecht heeft. Ook anno 2020. In deze documentaire vertellen Lambert en de bandleden van Queen over hoe deze unieke samenwerking tot stand is gekomen, voorzien van nooit eerder vertoonde archiefbeelden en natuurlijk een hoop (live) muziek. Een aanrader voor elke fan van rock en eigenlijk muziek in het algemeen.

Justin Timberlake + the Tennessee Kids (IMDb: 7.8)

Of het nou guilty pleasures zijn of niet, Justin Timberlake weet ze met een groot orkest en enthousiasme naar een hoger niveau te tillen in deze briljante concertregistratie. Samen met de Tenessee Kids brengt hij zijn grootste hits ten gehore in de MGM Grand Garden Arena in Las Vegas. Een ding is gegarandeerd: Timberlake zal vrijwel direct een glimlach op je gezicht toveren. Wat een entertainer.

A Star is Born (IMDb: 7.7)

Oké, laten we meteen een misverstand uit de wereld helpen: A Star is Born is niet een cliché romantische vrouwenfilm. Verre van: Bradley Cooper vertelt het verhaal van Jackson Maine, een country-ster die in een neerwaartse spiraal is beland. Wanneer hij het door Lady Gaga gespeelde megatalent Ally ontmoet, lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel op te doemen. Helaas is dat geluk maar van korte duur. Meesterlijk acteerwerk in een film die je keihard weet te raken.

Anima (IMDb: 7.7)

Geen trek in lange documentaires en speelfilms? Dan hebben we een muzikale korte film voor je in de vorm van Anima. Een bizar visueel optreden van Radiohead-genie Thom Yorke, geregisseerd door Magnolia-regisseur Paul Thomas Anderson. Verder gaan we niks verklappen, want Anima is vooral een ervaring die je moet gaan… ervaren. Een terechte dikke 7.7 op IMDb!

Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story by Martin Scorsese (IMDb: 7.6)

Filmmaker Martin Scorsese duikt in zijn grote passie: de muziek van Bob Dylan. Aan de hand van zowel live-optredens van de muzieklegende als archiefbeelden laat Scorsese het opmerkelijke contrast zien tussen de algehele moedeloosheid waarin Amerika destijds verkeerde en de immer optimistische muziek van Bob Dylan. Met, niet geheel onbelangrijk, het eerste interview dat Dylan heeft gegeven sinds tien jaar. Een uniek portret dat je nog lang bij zal blijven.

Begin Again (IMDb: 7.4)

We sluiten dit lijstje af met Begin Again, een ondergewaardeerde muziekfilm die met een 7.4 op IMDb net in deze top 10 weet te belanden. Muziekproducent Dan (Mark Ruffalo) weet niet meer wat hij aanmoet na zijn ontslag. Wanneer hij de onbekende Gretta (Keira Knightley) hoort zingen krijgt hij echter weer hoop. Beiden zitten in een diep dal, maar hun passie voor muziek schept een band die voor een nieuw begin zorgt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.