Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix troeft Disney+ af met beste Marvel-film van 2023

Netflix is keihard aan het scoren met Spider-Man: Across the Spider-Verse, de beste Marvel-film van 2023. Sorry, Disney!

Je moet dit jaar haast onder een steen geleefd hebben om niet meegekregen te hebben dat het niet al te best met Marvel Studios gaat. Maar er komt hulp van een superheld uit onverwachte hoek.

Flopjaar voor Marvel Studios

Na Avengers: Endgame ging het opeens bergafwaarts: geen records en denderende cijfers meer, maar floppende bioscoopfilms en vernietigende recensies. Maar gelukkig is Marvel meer dan Marvel Studios.

Door een in dit uitstekende boek beschreven complexe geschiedenis liggen niet alle filmrechten van de comics-personages bij Marvel Studios. Sony Pictures bepaalt bijvoorbeeld waar Spider-Man opduikt.

Waar dat eerder een vloek voor fans was, pakt die complexe rechtensituatie nu opeens uit als een zegen. Want terwijl Marvel Studios drastische koerswijzingen overweegt, is Sony Pictures keihard aan het scoren.

Spider-Man: Across the Spider-Verse

Dan hebben we het natuurlijk over Spider-Man: Across the Spider-Verse, de opvolger van het geweldige Into the Spider-Verse. De film waarvan je zonder te overdrijven kunt stellen dat ie een revolutie ontketende in de animatie-industrie, dankzij de uiterst originele animatiestijl.

Dit jaar kwam na vijf jaar geduld hebben eindelijk de opvolger uit op Netflix. Waar de live-action Marvel-films dit jaar teleurstelden, wist Across the Spider-Verse wél te bekoren. Een spectaculaire achtbaanrit waar het kleurrijke comics-DNA vanaf spat.

De mogelijkheden van het medium worden optimaal benut: omdat Across zich afspeelt in een geanimeerd multiversum, een multiversum bezaaid met ontelbare Spider-People in ontelbare tijdlijnen, heeft elke Spidey en de wereld waar hij vandaan komt zijn eigen visuele stijl. Heerlijk.

Het resultaat wist ook critici te bekoren. Spider-Man: Across the Spider-Verse scoort een dikke 95 procent op Rotten Tomatoes. Ook op IMDb worden er hoge cijfers gepakt, met een gemiddelde van 8.7.

Netflix scoort hit

Nu kan elke Marvel-liefhebber met een Netflix-abonnement zelf een oordeel gaan vellen. Waar normaliter alle Marvel-films automatisch op Disney+ belanden, liggen de filmrechten van Spider-Man dus bij Sony Pictures.

Sony kan dus zelf distributie en licentiedeals sluiten, met als resultaat dat Spider-Man: Across the Spider-Verse nu op Netflix in plaats van Disney+ te zien is.

Of je ‘m nou tijdens kerstavond of vanavond al streamt: gaat dat zien! De actiefilm domineerde afgelopen weekend al de top 10 van Netflix. Over Spidey gesproken: heb je de trailer van de nieuwe spin-off-film al gezien?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.