Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix gaat na aanpakken accountdelers nog een stap verder

Netflix is begonnen met het schrappen van het Basic-abonnement, een logische zet met prijzige gevolgen voor jou als consument. Canada is pas het begin.

Netflix is in mei ook in Nederland begonnen met het aanpakken van accountdelers. Je wachtwoord delen met je collega’s of familie die elders woont is niet langer mogelijk. Zij worden praktisch gedwongen om een eigen abonnement af te sluiten. Een zet die er al jaren aan zat te komen, na vele geruchten en kleinschalige tests van het Amerikaanse bedrijf.

Netflix gaat nog verder

Tests die onder andere in Canada uitgevoerd worden, een land dat Netflix vaak als proeftuin gebruikt voor grote veranderingen, voor ze in de Verenigde Staten en de rest van de wereld uitgerold worden. Oftewel: Canada in de gaten houden vertelt je een hoop over wat Nederlandse abonnees in de toekomst te wachten staat. Een voorproefje wat ook anno nu niet vrolijk stemt.

Het lijkt er namelijk sterk op dat Netflix na het aanpakken van accountdelers nog een stap verder wil gaan om aandeelhouders tevreden te houden. Het bedrijf heeft in Canada namelijk aangekondigd dat ze het goedkoopste abonnement gaan schrappen, de Basic-tier. Een abonnement dat daar 9,99 dollar per maand kost.

Dag Basic-abo, hallo meer omzet

Het hoe en waarom laat zich makkelijk raden: consumenten die een nieuw abonnement willen afsluiten, bijvoorbeeld omdat ze niet meer het wachtwoord van een ander kunnen gebruiken, moeten nu kiezen uit óf een goedkoop abonnement van 5,99 dollar met reclame, of 16,49 dollar voor het Standard-abonnement. Simpel samengevat: als je geen advertenties tijdens je film wil, dan is de goedkoopste abonnement-optie voor Canadezen het Standard-abonnement van 16,49 dollar. Oef!

De streamingdienst heeft de wijziging deze maand stilletjes doorgevoerd. Nadat verschillende Canadese media het nieuws oppakten bevestigde Netflix het nieuws pas officieel. Huidige Basic-abonnees kunnen gewoon doorgaan met streamen, maar nieuwe abonnees zijn dus wél de klos. Al hebben zij natuurlijk wel de optie om het goedkope abonnement met ads te kiezen, een optie die volgens co-CEO Greg Peters zeer populair is: een kwart van alle nieuwe abonnees wereldwijd kiest voor dat abonnement. De overige driekwart zal vanaf nu dieper in de buidel moeten tasten.

En Nederland dan?

Althans, in Canada. Maar als de verandering blijkt te lonen, dan zal Netflix ongetwijfeld ook in andere landen het Basic-abonnement gaan schrappen. Dit is geen vaag gerucht of complottheorie: het patroon is duidelijk, en het nieuwsfeit concreet. De kans is nog aanwezig dat de strategiewijziging juist teruglopende groeicijfers oplevert, maar de streamingdienst voert de beslissing niet zomaar door.

In Nederland zou dat betekenen dat het abonnement van 7,99 euro gaat verdwijnen, en nieuwe abonnees 11,99 euro moeten gaan betalen voor het Standard-abonnement. Het grote verschil met Canada is dat bij ons het goedkoopste abonnement met advertenties nog niet bestaat, maar ook dat is slechts een kwestie van tijd.

Indirect effect

Vergeet ook niet het indirecte effect van het schrappen van het Basic-abonnement: het zorgt ervoor dat huidige abonnees twee keer nadenken voor ze hun abbonnement tijdelijk opzeggen omdat ze bijvoorbeeld de nieuwe Stranger Things al gezien hebben. Je abbo opzeggen en later terugkeren wordt een prijzige exercitie als je daarmee voor eeuwig je Basic-abonnement kwijtraakt. Tijdelijk overstappen op een concurrent wordt zo nog onaantrekkelijker.

Winnipeg Free Press

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.