Autovisie.nl
Autovisie.nl Auto's & Motoren 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Hier komen de meest bizarre Volkswagen-busjes bij elkaar

De liefde voor de klassieke Volkswagen-bus zit diep bij deze Amerikanen. Wij ontmoetten ze in Californië tijdens International Volkswagen Bus Day.

Onze collega’s van Autovisie waren in het westen van de Verenigde Staten voor de introductie van de ID. Buzz LWB (de video daarvan is te vinden op het YouTube-kanaal van Autovisie) én ter ere van International Volkswagen Bus Day.

International Volkswagen Bus Day is een Amerikaanse uitvinding

Autovisie-hoofdredacteur Jaco Bijlsma sprak een aantal enthousiaste, prettig gestoorde Amerikaanse liefhebbers, die met trots vertellen over hun VW-bussen. Niet allemaal zijn ze nog standaard, zoals een vale, oude Transporter met een wel héél korte wielbasis.

Typisch gevalletje Amerikaanse hoogmoed is de toevoeging van het woord ‘international’ aan de naam International Volkswagen Bus Day, want de feestdag wordt buiten de VS niet gevierd. De initiatiefnemers van de feestdag zijn Volkswagen America en de National Holiday Calendar.

Duidelijke link met Californië en natuurlijk met Nederland

De eerste International Volkswagen Bus Day werd gevierd in Huntington Beach, Californië. Die plek past bij de iconische Transporter, die erg geliefd is binnen de Amerikaanse surfcultuur.

Een duidelijke link met Nederland is er natuurlijk ook. De VW Transporter is het geesteskind van Ben Pon, die het concept ervoor in een kladblokje tekende, toen hij de VW-fabriek in Wolfsburg bezocht.

Zeven generaties Volkswagen Transporter en de ID. Buzz

Sinds 1949 zijn er zeven generaties van de Transporter geweest. Bij liefhebbers zijn de T1, T2 (1967) en T3 (1979) het populairst. In de jaren zestig werden de VW Kever en Transporter symbolen van de hippiecultuur.

Ruige offroader komt naar Nederland en vertoont trekjes van een EV

De ID. Buzz is de elektrische voortzetting van de busgeschiedenis. Hij is sinds vorig jaar op de markt en wordt in Nederland met name veel als bestelbus verkocht. Van de 2000 tot nu toe verkochte exemplaren waren 1400 van het Commercial-type.

Extreem sterke bestelbus

Ben je gek op busjes? Check dan deze bestelbus van Ford, die meer vermogen heeft dan een Bugatti Chiron.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.