Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 16 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nu op Netflix: absurde docu over ‘bad vegan’ van maker Tiger King

Er staat een nieuwe documentaire op Netflix, die je van begin tot eind met open mond zit te kijken. De maker van Tiger King en Fyre heeft het absurde verhaal van de veganistische restauranthouder Sarma Melngailis verpakt in de miniserie Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives.

De grote man achter de documentaire is Chris Smith. Hij is bekend van zijn Netflix-documentaire Fyre: The Greatest Party That Never Happened, over een totaal geflopt festival voor de allerrijksten. En als executive producer wist hij van Tiger King een grote hit te maken.

Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives op Netflix

Nu is Smith voor Netflix opnieuw in een absurd verhaal gedoken. In Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives staat Sarma Melngailis centraal, die bekendstaat als de absolute koningin van de veganistische keuken. Maar als ze op de vlucht slaat met 2 miljoen dollar, die gestolen blijkt, verandert haar imago natuurlijk abrupt.

De grote gek en boosdoener in de Netflix-documentaire is Anthony Strangis (ook bekend als Shane Fox), een man die Sarma Melngailis overhaalde om de fondsen van het restaurant te plunderen, zodat ze zogenaamd haar dromen kon laten uitkomen. Dat deze mysterieuze man ook nog eens beweerde haar hond onsterfelijk te maken, geeft de miniserie een extra absurde laag.

Sarma Melngailis vertelt

De veganistische kok scheidde in 2018 van de Strangis, die wordt gezien als hoofdschuldige. Hij zou haar onder meer hebben onderworpen aan gaslighting, slaaponthouding en seksuele vernedering. Sarma Melngailis is zo moedig om er zelf over te vertellen in Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives. De documentaire is nu te zien op Netflix.

Sarma Melngailis, bad vegan, netflix, docu, tiger king, documentaire, koriander
Sarma Melngailis in haar glorietijd, met een bos koriander (Afbeelding: Netflix)

Bad Vegan: Fame. Fraud. Fugitives is zeker niet de eerste true crime-documentaire die je met open mond van verbazing in één ruk uitkijkt. Check in dit artikel een paar van de beste Netflix-docu’s over waargebeurde misdaad, en die vormen slechts het topje van de ijsberg. Tiger King staat er uiteraard ook tussen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.