Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Netflix toont cast controversiële Avatar: The Last Airbender-serie

Netflix heeft na vijf jaar eindelijk een eerste teaser en beelden van de cast van Avatar: The Last Airbender onthuld. Een controversiële adaptatie van de geliefde Nickelodeon-animatieserie.

Afgelopen week vond Tudum plaats, een jaarlijkse Netflix-livestream voor fans. De streamingdienst kondigt dan à la Apple’s keynotes aan wat we de komende tijd van het bedrijf kunnen verwachten. Waaronder een berg aan nieuwe trailers en teasers.

Avatar: The Last Airbender

Een opvallend hoogtepunt was de langverwachte live-action adaptatie van Avatar: The Last Airbender. De Nickelodeon-animatieserie dus, niet de lucratieve filmfranchise van James Cameron. Na vijf jaar aan geruchten, mini-updates en controverse onthulde Netflix eindelijk een eerste teaser en officiële beelden van de cast, volledig getransformeerd tot hun rollen.

Oké, de teaser kun je eigenlijk meteen skippen. Die bestaat vooral uit de vier symbolen voor Water, Aarde, Vuur en Lucht, de vier naties die centraal staan in de serie. Geen live-action beelden uit de adaptatie zelf dus. Wel verklapt Netflix in diezelfde teaser dat de show uit gaat komen in 2024. Dat zijn 366 potentiële releasedata, maar dat mag de pret niet drukken: we hebben vijf jaar na de aankondiging (help, de tijd vliegt!) eindelijk een releasejaar te pakken.

Controverse rondom Netflix-adatatie

Toch maken diehard fans zich grote zorgen. Michael DiMartino en Bryan Konietzko, de bedenkers van de originele serie, waren aan boord om ervoor te zorgen dat deze live-action adaptatie van hun cartoon wel trouw zou blijven aan het origineel, in tegenstelling tot de belabberde filmversie van M. Night Shyamalan. Een film die volgens de Avatar-fans niet eens bestaat.

“We kunnen niet wachten om de wereld van Aang zo filmisch te realiseren als we ons altijd hebben voorgesteld, en met een cultureel passende, niet-witgewaste cast,” schreven ze destijds in een statement. “Het is een unieke kans om voort te bouwen op ieders geweldige werk aan de originele animatieserie en nog dieper in te gaan op de personages, het verhaal, de actie en het bouwen van de wereld.”

Dat klinkt fantastisch, maar het liep anders. In augustus 2020 kwam het nieuws naar buiten dat DiMartino en Konietzko het project hebben verlaten. “Mike en ik werken graag samen; het was niet nodig dat alle ideeën van ons kwamen. Zolang we het gevoel hadden dat die ideeën in lijn waren met de geest en integriteit van Avatar, hadden we ze graag omarmd. Maar uiteindelijk kwamen we tot de overtuiging dat we niet in staat zouden zijn om de richting van de serie op een zinvolle manier te sturen.”

Netflix cast Avatar: The Last Airbender
🔥 (Afbeelding: Netflix)

Nieuw team

Als dat al geen red flag is voor fans van het origineel, dan maakte DiMartino dat nog duidelijker op zijn eigen blog: “Waar ik zeker van kan zijn is dat welke versie er ook op het scherm komt, het niet zal zijn wat Bryan en ik voor ogen hadden of van plan waren om te maken.” Maakt dat de uiteindelijke Netflix-versie dan meteen slecht? Nee, zeker niet. Maar het is logisch dat de fans zich na dit soort statements grote zorgen maken.

Uiteindelijk nam The LEGO Movie-producent Dan Lin het stokje over. De versie die in 2024 uitkomt heeft Albert Kim (Sleepy Hollow) als showrunner, en het eerste seizoen wordt geregisseerd door onder andere Jabbar Raisani (Lost in Space) en Michael Goi (Riverdale). Ook werd de cast aangekondigd, met vooral onbekende namen voor de vier waar de show vooral om draait, plus wat oude bekenden: Daniel Dae Kim, Amber Midthunder, Utkarsh Ambudkar, Danny Pudi en George Takei.

Netflix cast Avatar: The Last Airbender
🔥 (Afbeelding: Netflix)

Eerste beelden nieuwe cast

Over de cast gesproken: je kunt de beelden in dit artikel onder de loep nemen. Wat ons betreft zien Aang en co. er perfect uit. Sure, het is stilstaand beeld, maar op de casting is op deze manier niets aan te merken. We houden nog steeds een slag om de arm tot we een eerste echte trailer met bewegende beelden te zien krijgen, maar vooralsnog hoef je Avatar: The Last Airbender nog niet af te schrijven.

Nog veel meer Avatar!

Plus: de fans winnen hoe dan ook. In 2021 richtte Viacom Avatar Studios op. Een nieuw vehikel voor Konietzko en DiMartino om nieuwe Avatar-series en films te maken die wél aansluiten op hun visie voor de franchise. In 2025 komt het eerste resultaat al in de bioscoop uit: een Avatar-verhaal met volwassen versies van Aang en zijn vrienden. Dus tja, als de Netflix-serie tegenvalt, dan hoef je hooguit een jaar te wachten op de versie die wél goedgekeurd is door de bedenkers van de franchise. Ja, Avatar: The Last Airbender is levendiger dan ooit!

Variety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.