Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe oud ben jij in 2031? Alle Avatar-films jaren uitgesteld

Na Marvel en Star Wars heeft Disney nu ook alle toekomstige Avatar-films uitgesteld. In het geval van de megafranchise van James Cameron is de impact zelfs nog groter.

We hebben dertien jaar moeten wachten op Avatar: The Way of Water, maar de blockbuster was gelukkig zeker het wachten waard. De schitterende visuals compenseren het ietwat generieke verhaal. Vooral in de bioscoopzaal kon je er niet omheen dat James Cameron een baanbrekende achtbaanrit heeft neergezet.

Nog veel meer Avatar

Met succes. The Way of Water is officieel de op twee na grootste film aller tijden. Daarmee heeft Cameron drie van de vier meest lucratieve films aller tijden in handen. Een absurd record, dat hoogstwaarschijnlijk nooit meer geëvenaard zal worden. Bovendien staat de volgende kaskraker van de Canadese filmregisseur al op de planning.

Dan hebben we het over Avatar 3. Het goede nieuws: je hoeft dit keer niet weer twaalf jaar te gaan wachten op de volgende Avatar, maar wel iets langer dan de verwachting was. De derde film uit de franchise stond voorheen op de planning voor 20 december 2024. Disney heeft nu echter op alle fronten zijn bioscoopagenda aangepast, met grote gevolgen.

Avatar the way of water speelduur
James Cameron (Afbeelding: Disney)

Alle sequels uitgesteld

Zo komt Avatar 3 nu niet meer in 2024 uit, maar op 19 december 2025. Het wordt nog erger: Avatar 4 is met maar liefst drie (!) jaar uitgesteld. Die film zou december 2026 uitkomen, maar staat nu op de planning voor december 2029. En dan zijn we er nog niet. Avatar 5 zou de filmreeks af gaan sluiten in december 2028, maar is uitgesteld tot december 2031. Het is wellicht te deprimerend om uit te rekenen hoe oud je dan zelf bent, maar dan heeft James Cameron al zijn 77e verjaardag gevierd.

Avatar-producent Jon Landau heeft al gereageerd op de vertragingen op Twitter met de volgende verklaring: “Elke Avatar film is een spannende maar epische onderneming die tijd nodig heeft om op het kwaliteitsniveau te komen waar wij als filmmakers naar streven en het publiek is gaan verwachten. Het team is hard aan het werk en kan niet wachten om het publiek terug te brengen naar Pandora in december 2025.”

Waarom?

Disney noemt zelf ook de schrijversstakingen in Hollywood als een grote reden voor de delays, evenals het feit dat James Cameron dus simpelweg meer tijd nodig heeft. Ach, als het zo’n aangename verrassing als The Way of Water oplevert, dan hoor je ons niet klagen. Als je al het special effects-verschil tussen Avatar 1 en Avatar 2 ziet, hoe zal Avatar 5 er dan wel niet in 2031 uit gaan zien?

Variety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.