Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 14 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dag Avengers: Disney blaast plannen voor alle Marvel-films op

De planning voor het Marvel Cinematic Universe gaat mede door de stakingen in Hollywood op de schop. Gelukkig is er naast slecht nieuws voor The Avengers ook goed nieuws voor Deadpool-fans.

Het is niet controversieel om te constateren dat de laatste paar jaren aan Marvel-films en series teleurstellend waren. Na de climax die Avengers: Endgame was mist het Marvel Cinematic Universe duidelijk focus.

Marvel moet terug naar tekentafel

Gelukkig heeft de studio een reeks aan aankomende films in de pijplijn zitten die daar verandering in kunnen gaan brengen, al heeft de teruggekeerde Disney-CEO Bob Iger al aangegeven dat Marvel Studios weer terug moet naar less is more. Niet meer de overkill aan releases elk jaar. Terug naar toen het uitkomen van een Marvel-film nog een groot event was.

Kan Marvel het tij keren? De toekomst van de films ziet er goed uit, met een hoop grote namen en onder andere een terugkeer voor The Avengers. Toch zullen fans nog even door moeten bijten, want Disney heeft zojuist een bom onder die toekomst gelegd.

Bob Iger Disney Star Wars Marvel
Bob Iger (Afbeelding: VALERIE MACON / AFP)

Planning bioscoopfilms op de schop

Mede vanwege de huidige stakingen in Hollywood is namelijk de complete toekomst van het Marvel Cinematic Universe op de schop gegaan. Disney heeft onlangs het filmen van Blade en Thunderbolts moeten onderbreken, wat leidde tot een kettingreactie, met grote gevolgen voor de in elkaar gevlochten toekomst van het Marvel Cinematic Universe. Pak je agenda er maar bij, want je favoriete titels laten stuk voor stuk nog langer op zich wachten.

Laten we beginnen met een beetje goed nieuws: Deadpool 3 komt nu niet meer op 8 november 2024 uit, maar op 3 mei 2024. Eerder dus. Het slechte nieuws? Op die datum zou Captain America: Brave New World uitkomen, een film die nu is opgeschoven naar 26 juli 2024. Op die datum stond dan weer Thunderbolts, een film die nu is opgeschoven richting december 2024. Daardoor is Blade verbannen naar 2025, een kettingreactie die ervoor zorgt dat we uiteindelijk The Avengers nu pas terug gaan zien in 2026.

De nieuwe filmagenda

Dit is het complete overzicht van alle Marvel-films die op dit moment op de planning staan bij Disney:

  • Deadpool 3 – 3 mei 2024 (voorheen 8 nov. 2024)
  • Captain America: Brave New World – 26 juli 2024 (voorheen 3 mei 2024)
  • Thunderbolts – 20 december 2024 (voorheen 26 juli 2024)
  • Blade – 14 februari 2025 (voorheen 6 september 2024)
  • Fantastic Four – 2 mei 2025 (voorheen 14 februari 2025)
  • Avengers: The Kang Dynasty – 1 mei 2026 (voorheen 2 mei 2025)
  • Onaangekondigde film – 25 juli 2025
  • Onaangekondigde film – 7 nov. 2025
  • Avengers: Secret Wars – 1 mei 2027 (voorheen 7 mei 2026)

Zure realiteit

Kijk, we weten niet wat de twee onaangekondigde films zijn. Marvel Studios is naar verluidt druk bezig met het casten van de nieuwe Fantastic Four en er staat ook een terugkeer voor de X-Men op de planning. De lelijke realiteit van zo’n omvangrijk Cinematic Universe is echter wel dat al die individuele puzzelstukken vele jaren op zich laten wachten, wat vooral zuur is als de rest je minder boeit. Disney’s overname van 20th Century Fox werd afgerond in 2019: waarschijnlijk gaan we pas tien jaar later de X-Men in het MCU tegen komen. Hetzelfde geldt voor de vele teasers en losse eindjes uit de vorige films, die zeker nu Marvel weer terug naar de tekentafel moet wellicht nooit meer opgepakt zullen worden. Herinner je je Harry Styles aan het einde van The Eternals nog?

Variety

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.