Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix heeft nog twee topfilms voor fans van wereldwijde hit AKA

Netflix heeft opnieuw haast vanuit het niets een internationale hit te pakken, met AKA. Het Franse megatalent Alban Lenoir heeft echter nog betere actiefilms afgeleverd, die ook op de streamingdienst staan.

De streamingdienst investeert sinds het originele succes van de Duitse serie Dark extreem in anderstalige, buitenlandse content. Alleen al afgelopen week maakte Netflix bekend dat het nog eens 2.5 miljard dollar in Zuid-Koreaanse series en films gaat steken.

AKA: Netflix scoort hit

Ook dichter bij huis maken ze echter topcontent voor de streamingdienst. Dan hebben we het over Frankrijk. Één van de beste Netflix-films van 2022 was Athena, een Franse thriller. De jaren daarvoor leverden Lost Bullet en Sentinelle spectaculaire achtbaanritjes van actiefilms op. Vrij hersenloze actiefilms die net aan het labeltje ‘hersenloze’ weten te ontsnappen met een unieke twist of verrassende kwaliteit.

Nu heeft Netflix daar een nieuw voorbeeld van te pakken, en hoe! De keiharde Franse actiefilm AKA is op dit moment niet alleen in Nederland de best bekeken film op de streamingdienst, maar ook wereldwijd is de Original flink aan het scoren. Je kunt ‘t gerust een wereldwijde hit noemen. In AKA speelt de Franse actieheld Alban Lenoir (Lost Bullet) Adam Franco, een een zeer ervaren special-ops agent.

Hij is bezig met één van zijn meest gevaarlijke missies tot nu toe: Franco wordt undercover geplaatst in het beveiligingsteam van een beruchte gangsterbaas, een voormalige voetballegende. Franco wordt door zijn indrukwekkende skills al snel de bodyguard van de gepeste zoon van de misdaadbaron. Een zoon die les van Franco krijgt. Niet in wiskunde of scheikunde, maar in jezelf kunnen verdedigen. Vechten.

Alban Lenoir is dé man

Kijk, AKA is absoluut niet uniek qua insteek. Er zijn vele films waarin een botte vechtersbaas een band opbouwt met een kind, met de onvermijdelijke confrontaties waarin hij het kind zal moeten beschermen. Moordmachines die toch een klein hartje blijken te hebben. Denk bijvoorbeeld aan Man on Fire, met Denzel Washington. Toch is de nieuwe film van Netflix absoluut het checken waard, dankzij Alban Lenoir.

De hoofdrolspeler van AKA was hiervoor dus te zien in Lost Bullet en Lost Bullet 2. Twee Franstalige actiefilms die niet onterecht regelmatig worden bestempeld als één van de beste actiefilms van het afgelopen decennium. Daarin speelde Lenoir Lino, een getalenteerde monteur en dief die door corrupte agenten in de val wordt gelokt en wordt beschuldigd van moord. Om zijn onschuld te bewijzen moet hij het laatste bewijsstuk van de misdaad vinden – een enkele verdwaalde kogel. Een simpel plot, maar de resulterende vechtscenes en achtervolgingen zijn briljant. Rauw, creatief en enerverend op een manier waar veel gladde actiefilms uit Hollywood nog een hoop van kunnen leren. Een beetje de vroege Fast & Furious-films, voordat ze te over-de-top werden.

Check ook Lost Bullet

Alban Lenoir is bovendien niet alleen de acteur en vechttalent achter de drie films, maar heeft ook meegeschreven aan de scripts. Trek in een keiharde actiefilm? Dan raden we je vooral aan met Lost Bullet te beginnen, want naar onze mening is die Original een stuk sterker dan AKA. Toch verdient ook die nieuwe Franse actiefilm de nummer één-plek van dit moment: alle drie de films zijn explosieve achtbaanritten die je niet teleur zullen stellen. Met een 6.7 op IMDb zou je AKA normaliter wellicht links laten liggen, maar geef de capriolen van Lenoir vooral een kans. Perfect voor een avondje op de bank, waarna je concludeert dat je je stiekem beter vermaakt heb dan bij menig recente bioscoopfilm.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.