Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 4 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

De 10 duurste landen van Europa om te wonen en leven in 2023

De inflatie dendert genadeloos door: het leven in Nederland werd ook in april wéér duurder. Maar hoe duur is het leven in Nederland eigenlijk in vergelijking met andere Europese landen? Dit zijn de 10 duurste landen van Europa om te wonen en leven.

Mocht je denken dat het leven in Nederland niet meer te betalen is, dan is het raadzaam om vooral niet te verkassen naar de volgende landen. Zes Europese landen zijn namelijk nog duurder dan Nederland.

De duurste landen in Europa

Numbeo verzamelt op basis van gebruiksgegevens van 750.00 mensen informatie over het prijskaartje dat aan de levenskosten hangt. Zo kun je niet alleen de kosten voor je boodschappen vergelijken met andere landen wereldwijd, maar is het ook direct inzichtelijk hoe diep je in de buidel moet tasten voor een dak boven je hoofd.

De indexcijfers in de tabel hieronder zijn gebaseerd door een vergelijking te maken met New York. Deze Amerikaanse metropool is dus de nulmeting en heeft het indexcijfer 100. Nederland scoort wat betreft levens- en woonkosten een indexcijfer van 51,7. De kosten voor huisvesting en levensonderhoud zijn dus gemiddeld genomen in Nederland 48,3 procent lager dan in de Amerikaanse stad New York.

Europese top 10

Zwitserland komt als duurste Europese land uit de bus. Op zich geen enorm probleem. Zwitserland staat namelijk ook op plaats 3 op de ranglijst van hoogste gemiddelde salarissen wereldwijd. Het gemiddelde salaris – gebaseerd op gegevens van WorldData – is ruim 7.000 euro per maand. De nummer vier op diezelfde lijst is Luxemburg: op Europees niveau zijn zij het één na duurste land om je te vestigen.

Na IJsland, Noorwegen, Ierland en Denemarken volgt Nederland op de zevende plaats van de duurste landen in Europa. Lukt het je niet langer om hier het hoofd boven water te houden, maar ben je wel gehecht aan dit continent? Dan zou je kunnen overwegen om je bijvoorbeeld te vestigen in Portugal of Kroatië. Met respectievelijke indexcijfers van 34.1 en 30.2 liggen de kosten van levensonderhoud en huisvesting daar een stuk lager.

Rang Land Levenskosten index (inclusief woonindex)
1 Zwitserland 83.5
2 Luxemburg 61.3
3 IJsland 61.0
4 Noorwegen 60.9
5 Ierland 58.0
6 Denemarken 55.5
7 Nederland 51.7
8 Frankrijk 47.5
9 Verenigd Koninkrijk 46.6
10 Finland 46.0

Benieuwd naar de volledige ranglijst? Die vind je via de website van Numbeo.

De 20 landen waar het gemiddelde salaris wereldwijd het hoogst is

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.