Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 1 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Netflix duidt Afghanistan met Turning Point: 9/11 and the War on Terror

Netflix komt vandaag, 1 september, met de nieuwe documentaire Turning Point: 9/11 and the War on Terror. Hiermee probeert de streamingdienst de situatie in Afghanistan en de relatie met de Verenigde Staten zonder westerse bril te duiden.

Precies twintig jaar na de Amerikaanse invasie is Afghanistan weer terug bij af. Net zoals de meeste oorlogen is ook deze zinloos gebleken. Van het oprichten van een Afghaans leger is in al die tijd weinig terechtgekomen, de centrale politiek macht bleek fragiel, de Taliban is groter dan ooit en heeft de macht terug. Hoe nu verder? Dat weet niemand. Feit is dat de Verenigde Staten, en andere landen met ze, een les moet leren uit het verleden.

Netflix probeert Afghanistan te duiden

De situatie in Afghanistan is zo complex, dat die nauwelijks te duiden valt. Maar met de vijfdelige docu-serie Turning Point: 9/11 and the War on Terror weet de Amerikaanse documentairemaker Brian Knappenberger de kern aardig te vatten.

De documentaire op Netflix gaat niet zozeer over de Taliban en de geschiedenis van de groepering in Afghanistan, maar die komt zeker wel aan bod. Net als de opkomst van terreurorganisatie Al Qaida in de jaren 80. Centraal staan de oorzaken en gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

Turning Point: 9/11 and the War on Terror

Ja, 9/11 was een keerpunt in de geschiedenis, zoals de titel al zegt. Nadat de Taliban weigerden Al Qaida-leider Osama bin Laden uit te leveren, viel Amerika kort na de aanslagen Afhanistan binnen. Maar wat moest het Amerikaanse leger nou echt in Afghanistan? ‘War on terrorism’ was het credo, en dat klonk uit de mond van president Bush junior zo Amerikaans dat het alleen maar fout kon gaan.

Turning Point 9 11 and the Waron Terror, netflix, afghanistan
Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, president George W. Bush, vice-president Dick Cheney tijdens crisisoverleg (Afbeelding: Netflix)

In Turning Point: 9/11 and the War on Terror komen overlevenden van 9/11, overheidsbekleders, politici, CIA-agenten en militairen aan het woord. Maar ook Taliban-strijders, burgers uit Afghanistan en militairen uit het Afghaanse leger worden geïnterviewd. Deze onverbloemde docu-serie, een soort van verplichte kost, is het resultaat.

Nu te zien op Netflix.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.