Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

Nu op Netflix: gestoorde horrorfilm zet het genre op zijn kop

Netflix heeft sinistere plannen met A Classic Horror Story. Een horrorfilm die de regels van het genre op zijn kop zet en nu te streamen is.

Voor horror-fans is er deze maand een hoop om naar uit te kijken. Op dit moment draait A Quiet Place Part II in de bioscopen, ook in Nederland. Maar ook op Netflix is er genoeg te griezelen.

A Classic Horror Story

Zo heeft de streamingdienst de Fear Street-boeken, gericht op pubers, omgetoverd tot een 18+ horror-trilogie. Waarvan alle drie de films binnen Ă©Ă©n maand uitgebracht worden. Een serie, maar dan bestaande uit films. Daarover lees je hier meer.

Ben je op zoek naar een nog creatievere insteek? Dan is A Classic Horror Story een film die je zeker moet gaan checken. Netflix heeft de Original op 14 juli uitgebracht.

Scarlett Johansson rekent af met hyperseksualisatie van Black Widow

Meer dan een eerbetoon

Het gaat om een Italiaanse film, een eerbetoon aan klassieke Italiaanse horror-films. Voor de kenners: denk aan regisseur als Mario Bava en Dario Argento.

Maar daar blijft het niet bij. De intrigerende eerste trailer benadrukte al dat de Original de regels van het horror-genre herschrijft. Wat dat precies betekent bleef ook voor ons een mysterie, maar Ă©Ă©n ding is duidelijk: dit is een gestoorde film.

Of, zoals ze dat zo mooi in het Engels zeggen: messed up. 

Cliché na cliché

Niets is wat het lijkt… Vijf carpoolers reizen in een camper om een gemeenschappelijke bestemming te bereiken. De avond valt, en een karkas op de weg zorgt ervoor dat ze uit moeten wijken, om vervolgens tegen een boom te knallen.

Wanneer ze van de schrik zijn bijgekomen, ontdekken ze dat ze in the middle of nowhere zitten. De camper komt niet meer van zijn plek, en de weg waarop ze reden is verdwenen. De enige optie die overblijft is het dichte, ondoordringbare bos ingaan.

Een bos met een groot houten huis van een huiveringwekkende sekte.

Netflix heeft snode plannen

Eerlijk: dat klinkt als de synopsis van elke horror-film. Cliché na cliché. Het punt is: dat weten de makers, Roberto De Feo en Paolo Strippoli ook drommels goed. Sterker nog, de tagline zegt genoeg:

“Kindermuziek, een verlaten huis, vijf vreemdelingen: het ziet eruit als een klassieke horrrorfilm, maar in plaats daarvan…”

Er zit duidelijk meer achter. Van de titel, A Classic Horror Story, tot de trailer en de nadruk op het veranderen van regels: Netflix en de makers van deze Original zijn duidelijk van plan om je te gaan verrassen.

Lage IMDb-score

Je kunt vanaf nu gaan ontdekken of het veranderen van de regels echt een inventieve horrrorfilm oplevert, of dat A Classic Horror Story alsnog zich in cliché’s verslikt.

Helaas lijken de eerste recensies erop te wijzen dat dit de zoveelste Original met een interessante insteek maar belabberde executie is. Op het moment van schrijven scoort A Classic Horror Story slechts een 5.9 op IMDb. Op Rotten Tomatoes staat de score op 71 procent, maar daar zijn nog maar zeven recensies verschenen. Gelukkig kun je vanaf nu zelf oordelen!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.