Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Mercedes-AMG One is een Formule 1-auto voor de straat

Voor wie Lewis Hamilton ziet rijden en denkt ‘dat wil ik ook’ ontwikkelt Mercedes-AMG de One. Een straatlegale auto met techniek van de Formule 1.

Hoewel het goedkoper is om Zandvoort af te huren en daar met een lichte sportwagen je te gedragen – of misdragen – als een Formule 1-coureur, komt er geen straatauto zo dicht in de buurt als dit model.

Zelfde aandrijflijn als in de Formule 1-auto van Lewis Hamilton

De Mercedes-AMG One heeft 1063 pk aan boord. Dit vermogen komt voort uit een 1.6 liter zescilinder geholpen door vier elektromotoren. Dit is voor een groot deel dezelfde aandrijflijn als in de Formule 1-auto van Lewis Hamilton ligt.

Lewis Hamilton, Formule 1, Mercedes-AMG One
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

De bolide sprint van 0 naar 100 kilometer per uur in 2,9 seconden, van 0 naar 200 kilometer per uur in 7.0 seconden en van 0 naar 300 kilometer per uur in 15,6 seconden. Het versnellen stopt pas bij 352 kilometer per uur.

Max Verstappen vs. Lewis Hamilton: wie heeft het mooiste wagenpark?

Met deze prestaties is het niet alleen de snelste straatlegale Mercedes ooit, maar ook de krachtigste. Door de complexiteit van de aandrijflijn weet het team niet exact hoeveel trekkracht de AMG levert.

Elke 50.000 kilometer moet de Mercedes-AMG One uit elkaar

De Formule 1-auto van Lewis Hamilton gaat na elke race de garage in, waar hij weer klaar wordt gestoomd voor de volgende race. Doordat Mercedes-AMG de One iets minder extreem heeft gemaakt dan de raceauto en hij ‘maar’ 11.000 toeren per minuut kan draaien, hoeft het blok ‘slechts’ elke 50.000 kilometer volledig gereviseerd te worden. Dit vertelt de topman van Mercedes-AMG aan onze collega’s van Autovisie. Ook hoeft de AMG niet op speciale benzine te rijden, je kan er gewoon Euro98 (E5) mee tanken.

Lewis Hamilton, Formule 1, Mercedes-AMG One
(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Naast een Formule 1-aandrijflijn, is ook de koets op dezelfde manier gemaakt als de raceauto van Lewis Hamilton. Als bestuurder zit je in een zogenaamde monocoque. Dit is een body van – in dit geval – koolstofvezel, die de gehele basis van de auto beslaat. De aluminium delen dienen enkel voor aerodynamica, downforce en als crashzone.

Lewis Hamilton, Formule 1, Mercedes-AMG One
De bolide heeft dezelfde motor als de Formule 1-auto van Lewis Hamilton. (Afbeelding: Mercedes-Benz)

Mercedes-AMG bouwt 275 exemplaren van de One, deze zijn allemaal al verkocht voor een prijs van zo’n 2,275 miljoen euro exclusief belastingen.

(Afbeelding: Mercedes-Benz)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.