Stijn Kuster
Stijn Kuster Reizen 2 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste camper klaar voor draadloos internet van Elon Musk

Een paar dagen terug kondigde Elon Musk, de oprichter van onder andere Tesla, een StarLink-systeem aan voor campers. Inmiddels is de eerste camper klaar voor het draadloze internet.

Even een opfrissertje voor hen die niet weten wat Starlink is. Het bedrijf biedt internet aan dat via satellieten, die in een baan rond de aarde vliegen. Je hebt dus geen kabels meer nodig. “Starlink is ideaal voor kamperen, locaties op het platteland of in afgelegen gebieden waar internettoegang onbetrouwbaar of niet beschikbaar is”, stelt het bedrijf.

Draadloos internet voor een camper klinkt handig

Een logische zet lijkt het dus om het draadloze internet ook voor een camper te bieden. De eerste camperfabrikant, Alphavan, zegt nu een optioneel StarLink-adapterpakket te leveren voor hun campers.

Dit is hoeveel miljard Elon Musk en Jeff Bezos dit jaar al zijn verloren

Dit klinkt mooi, ‘overal internet’, maar in praktijk ligt dit nog anders. StarLink werkt momenteel met name in westerse landen. Daarbij geeft het bedrijf van Elon Musk in geval van druk internetverkeer de voorrang aan alles behalve het draadloze internet van campers. Dit kan lijden tot lagere snelheden of een verslechterde verbinding.

Werk aan de winkel voor Elon Musk

In de basis is StarLink al trager dan veel internet via kabel. Daarbovenop komt nog eens de prijs van het draadloze internet. Voor de hardware vraagt het bedrijf 639 euro. Hoeveel de aansluiting voor de camper en voorbereiding van kabels etc. extra kost, laat Alphavan nog niet weten.

Hier houden de kosten echter niet op. Maandelijks betaal je voor een abonnement op de dienst van Elon Musk 124 euro. Ga je niet op vakantie, dan kan je het internet wel pauzeren en betaal je dus niets.

Zoveel moet jij werken om het vermogen van Elon Musk te vergaren

Wie dacht dat je voor dit geld wel mooi je navigatie en Disney+ van de kinderen kan laten draaien tijdens de rit naar Zuid-Frankrijk, heeft het mis. Starlink kan enkel gebruikt worden als je stilstaat met de camper, de ontvanger moet immers buiten staan. Vooralsnog meer nadelen dan voordelen bij het internet van Elon Musk in je camper. Wellicht wordt het in de toekomst betaalbaarder en aantrekkelijker.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.