Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 23 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo pak je zonder veel kennis van zaken meer rendement dan professionele beleggers

Beleggen is een mooie manier om je vermogen te laten groeien – en kan ook gedaan worden zonder er al te veel moeite voor te doen. Je kunt zelfs beleggen met heel weinig kennis van zaken. Sterker nog: er is een mogelijkheid dat je dan meer rendement haalt dan professionele beleggers die beleggingsfondsen managen.

Dit artikel zou weleens het startsein kunnen betekenen voor de groei van je kapitaal. Het begrip ‘periodiek beleggen in ETF’s’ kan je daarbij helpen. Wat is dat en waarom kun je daardoor meer rendement halen dan iemand die álles van beleggen weet? Dat leggen we uit.

Wat is een ETF?

Een ETF is een fonds, zeg maar een mandje met aandelen van verschillende bedrijven. Hiermee spreid je je kansen en ben je voor je rendement niet afhankelijk van één aandeel. Dat is wel zo rustgevend, want niemand kan met zekerheid voorspellen hoe bepaalde aandelen het gaan doen. Natuurlijk is het top als jij net dat ene geweldige aandeel hebt weten te bemachtigen. Maar ja, heb je die slechte te pakken, dan is de negatieve invloed natuurlijk ook enorm. De grondlegger van ETF’s, John Bogle, zei daarom al: “Zoek niet naar een speld in de hooiberg. Koop gewoon de hele hooiberg.”

Wat houdt periodiek beleggen in?

Periodiek houdt in dat je iedere maand een vast bedrag inlegt. Dus niet in één keer al je geld inzetten. Want ook het juiste moment van aankopen is niet te voorspellen. Door op verschillende momenten in te leggen, koop je  automatisch meer als de koers relatief laag staan en minder bij hoger koersen. Zelfs de bekende en actieve belegger Warren Buffet zegt: “Door periodiek te beleggen in een ETF kan een belegger zonder veel kennis van zaken het zelfs beter doen dan de meeste beleggingsprofessionals.”

Bij Trade Republic kun je met ieder gewenst bedrag instappen tegen lage kosten. Dit platform is in Duitsland opgericht, onder meer om jongeren dankzij rendement een kans te geven hun pensioengat op te vullen. Met meer dan een miljoen klanten is het bij onze oosterburen al een groot succes.

Maar waarom behaal je dan meer rendement dan experts?

Je kunt ook in meerdere aandelen tegelijk beleggen via een beleggingsfonds in plaats van in ETF’s. Dan is er een professionele fondsbeheerder met een team van analisten die op basis van onderzoek kansrijke aandelen selecteren. Dat klinkt goed, zou je denken. Toch hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat actieve beleggingsfondsen op langere termijn minder  rendement voor je behalen.

In Europa deed vorig jaar slechts 13% van de fondsmanagers het beter dan een index van grote Europese aandelen. En denk nou niet dat het alleen dit jaar zo ging. Over de laatste 10 jaar is dit percentage namelijk zelfs slechts 10%.

De belangrijkste reden voor het verschil in rendement zijn de kosten. De analisten van het beleggingsfonds willen namelijk wel graag betaald worden.

Een voorbeeld over rendement

Stel; twee mensen beleggen 100 euro per maand voor 25 jaar. De markt stijgt 7% per jaar en de één belegt in een ETF met 0,2% jaarlijkse kosten en de ander in een beleggingsfonds met 2,0% kosten. Beiden realiseren een rendement dat gelijk is aan de markt, dus 7%.

De waarde van de maandelijkse ETF-investering van 100 euro levert na 25 jaar 75.885 euro op, waarbij in totaal 2.419 euro aan kosten is betaald. De investering in het beleggingsfonds is na 25 jaar ‘slechts’ 57.676 euro waard door 20.628 euro aan kosten (berekend met moneysmart).

Zonder moeite een belegger

Bij Trade Republic ben je op heel eenvoudige manier en zonder moeite een periodiek beleggen. Je kunt op het platform ook terecht voor beleggen in obligaties. En dat is met de gestegen rente en vanuit spreidingsperspectief ook interessant.

De transactiekosten zijn maar één euro – ongeacht de ordergrootte – en er zijn geen maandelijkse servicekosten. De spaarrente over niet-belegd geld is bij Trade Republic overigens nu – via partnerbanken – 4% (tot 50.000 euro).

In samenwerking met Trade Republic

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.