Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Marvel-comic uit 1991 stijgt dankzij nieuwe Loki-trailer explosief in waarde

Sinds het lanceren van het Marvel Cinematic Universe is het verzamelen van oude comics explosief in populariteit gestegen. De één verzamelt ze als hobby, de ander ziet het als investering. Vergis je immers niet: net zoals bij Pokémon-kaarten kan één exemplaar zo tienduizenden dollars opleveren.

Marvel brengt elke week meer dan tien nieuwe issues van comics uit. Het aanbod is dan ook groot, en de meeste issues zijn hooguit een paar dollar waard. Juist daardoor is de waarde van specifieke issues zeer afhankelijk van factoren buiten de comics om.

Marvel-comics: verzamelen geblazen

Dan hebben we het met name over de films en series. Als een bepaald personage opeens in het MCU opduikt, dan schiet de comics waarin hij of zij voor het eerst verscheen vaak direct in waarde omhoog. First appearances, zoals ze dat in de verzamelaarswereld noemen, zijn zeer gewild.

Ondertussen heeft de comics-gigant echter na meer dan 85 jaar aan comics duizenden personages geïntroduceerd. De meeste verdwenen weer even snel uit de strippagina’s als ze verschenen. De doorsnee bioscoopbezoeker kent vaak enkel de superhelden die op het witte doek verschijnen.

Loki en Mobius

Door het MCU kunnen personages opeens mainstream worden. Dat zagen we begin deze maand ook maar weer met de nieuwste Loki-trailer. Daarin zagen we Owen Wilson als Mobius, lid van de Time Variance Authority. Het is zijn baan om al het tijdgereis en het bezoeken van meerdere werkelijkheden binnen de perken te houden. Daarmee overziet hij dus ook het multiverse, een oneindig scala aan alternatieve universums en werkelijkheden die ook de basis gaat vormen voor de volgende Doctor Strange-film, die niet voor niks Doctor Strange and the Multiverse of Madness heet.

In de aankomende Disney+-serie Loki stuurt hij Thor’s broer op pad om de schade te herstellen die Loki qua tijdlijnen heeft veroorzaakt door al zijn gekloot met de Tesseract in het Marvel Cinematic Universe. Dat gaat vast vermakelijke televisie opleveren, Wilson en Hiddleston kennende.

Oude Marvel-comic schiet door nieuwe Loki-trailer door het dak
Owen Wilson als Mobius naast Tom Hiddleston als Loki (Afbeelding: Marvel)

Debuut in de comics

Mr. Mobius maakte zijn debuut Fantastic Four #353, in 1991. Schrijver Walter Simonson baseerde het uiterlijk van het personage op Mark Gruenwald, een beroemde Marvel-schrijver en editor die bekend stond om zijn zeer specifieke regels voor tijdreizen in de comics. Continuïteit bewaken in een immer uitdijende wereld aan comics was zijn specialiteit. Een perfecte basis dus voor een fictief personage dat de chaos die tijdreizen veroorzaakt probeert te beperken.

Oude Marvel-comic schiet door nieuwe Loki-trailer door het dak
De comic waarin Mobius zijn debuut maakte. Hij stond ook linksonder op de cover. (Afbeelding: Marvel)

Waarde gaat door het dak

Voor het grote publiek was Mr. Mobius totaal onbekend, tot de desbetreffende Loki-trailer dus. Nu is hij opeens een belangrijk personage in het Marvel Cinematic Universe. Dat was al direct na het debuteren van de Disney+-trailer te bemerken.

Waar Fantastic Four #353 de afgelopen jaren voor een habbekrats te verkrijgen was, kwam daar de afgelopen tijd al snel verandering in. Toen het bekend werd dat de Time Variance Authority en Mobius een rol zouden krijgen in de Loki-serie, schoot de waarde van de comic al snel omhoog richting 30 dollar.

Rondom dat bedrag bleef de issue hangen, tot afgelopen week Mobius te zien was in de Loki-trailer. Op het moment van schrijven biedt men voorbij de 50 en 60 dollar op de comic. Een door specialisten gegraded exemplaar is zelfs op eBay geveild voor maar liefst 399.99 dollar.

Oude Marvel-comic schiet door nieuwe Loki-trailer door het dak
Sellers spelen op Disney+ in (Afbeelding: eBay)

Zo zie je maar weer: op de hoogte blijven van het laatste MCU-nieuws kan lucratief zijn!

Pi is de energiezuinige cryptocurrency die je nu nog gratis krijgt

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.