Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 9 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

WhatsApp maakt overstappen makkelijker met veelgevraagde feature

Privacy-gedoe of niet, WhatsApp is en blijft de grootste chat-app in Nederland. Overstappen naar veiligere alternatieven zoals Signal is helaas praktisch onmogelijk, omdat al je contacten waarschijnlijk Facebook’s chatdienst blijven gebruiken.

Dat zou naast de privavy-zorgen nog niet eens een grote ramp zijn, als WhatsApp zich qua functionaliteit zou kunnen meten met bijvoorbeeld Telegram. Helaas is dat in de praktijk vaak niet het geval.

Van iOS naar Android

Maar treur niet langer, want Facebook lijkt het licht te hebben gezien. De ontwikkelaars achter de chat-app hebben de afgelopen jaren namelijk een hoop nieuwe features aan WhatsApp toegevoegd.

Er was echter al die tijd één irritante beperking die in stand bleef: je kunt geen chatgesprekken zowel van iOS naar Android als andersom overhevelen. Ja, er zijn al jaren apps van derde partijen die dat mogelijk maken, maar die zijn vaak lichtelijk shady en tevens in strijd met de voorwaarden van WhatsApp:

Ambitieuze WhatsApp-update

Daar komt nu verandering in. De ontwikkelaars werken al langere tijd aan een ambitieus project: WhatsApp multi device maken. Het doel is dat consumenten WhatsApp uiteindelijk op meerdere apparaten kunnen gebruiken, ook tegelijkertijd.

Dus op meerdere telefoons, maar ook zonder continue internetverbinding. Zo is WhatsApp Web meteen onbruikbaar als de chat-app de verbinding met je smartphone kwijt is. Daar wil Facebook verandering in brengen.

Dat vergt grote stappen op technisch vlak. Grote delen van de chat-app moeten herschreven of opnieuw ingericht worden, gezien het compleet de manier verandert waarop WhatsApp werkt. Het brengt de chat-app meer in lijn met hoe Messenger werkt, bijvoorbeeld.

Eindelijk: chats migreren

Het is helaas nog niet exact duidelijk wanneer die veranderingen uitgerold gaan worden, maar één van de resulterende ontwikkelingen is al in de beta-versie van WhatsApp opgedoken.

De oplettende bloggers van WABetaInfo hebben de functionaliteit om je chats van iOS naar Android te migreren namelijk al in de code chat-app gespot:

WhatsApp ioS Android chat migratie
Screenshot van de nieuwe feature (Afbeelding: WABetaInfo)

Nog even geduld

Iets wat op het moment van schrijven nog niet in de reguliere versie van de app mogelijk is, maar waar gebruikers wel al vele jaren om smeken. Het maakt het overstappen van smartphone immers een stuk gemakkelijker.

Het resulterende screenshot wijst erop dat de functionaliteit al bijna helemaal af is, en in de beta-versie van WhatsApp al werkt. Nu is het slechts een kwestie van afwachten. Hopelijk wordt het een kwestie van weken en niet maanden. Maar dat de chat-app in de nabije toekomst een update van jewelste krijgt, is duidelijk!

WhatsApp als een pro: deze 7 tips en tricks zijn onmisbaar

WABetaInfo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.