Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Marvel aangeklaagd voor stelen Iron Man-pak: terecht of niet? Oordeel zelf!

Robert Downey Jr.’s Tony Stark was en is eigenlijk nog steeds het gezicht van het Marvel Cinematic Universe. Zijn Iron Man-suit is ronduit iconisch. Klein probleem: als we een door Horizon Comics aangespande rechtszaak moeten geloven, is het ontwerp van dat pak ronduit gejat. Gestolen. Genakt.

Horizon Comics is een stripuitgeverij uit Montreal, opgericht in 1995 door de broers Ben en Raymond Lai. Volgens de twee creatievelingen is Marvel begonnen met het jatten uit hun comics vanaf Iron Man 3, in 2013.

Is Marvel Studios aan het jatten?

Dan hebben we het over hun serie Radix, die in 1995 begon. In die strip draagt een personage genaamd Caliban een pak dat toch echt opvallende overeenkomsten vertoont met het Iron Man-pak van Tony Stark. Datzelfde jaar nog spanden de broers een rechtszaak aan, op basis van de bekendste filmposter van Iron Man 3.

De zaak strandde uiteindelijk, mede doordat de broers zich niet meer de kosten konden veroorloven. Blijkbaar is daar nu, acht jaar later, verandering in gekomen. Horizon Comics heeft een paar weken geleden in Quebec opnieuw een rechtszaak aangespand, dit keer zowel tegen Disney als Marvel Entertainment.

Infinity War: Iron Man slaat weer toe

Dit keer claimen de broers dat Marvel ook na Iron Man 3 uit hun comics is blijven jatten. Met name Avengers: Infinity War uit 2018 zou een schrijnend voorbeeld van. Volgens de Lai-broers heeft die film “zich consistent de werken van Horizon toegeëigend.”

Opvallend genoeg beweren ze dat de overeenkomsten uit 2013 nu geschrapt zijn, maar dat het nieuwe ontwerp van Iron Man van een ander Radix-personage is gejat: Maxwell. En daar blijft het niet bij!

Ant-Man en de Wasp

Dit keer voegen ze nieuwe personages aan hun claim toe: Ant-Man en de Wasp zouden ook gebaseerd zijn op militaire personages uit Radix 2. Of, althans, zeg maar gerust gejat.

Marvel is ongetwijfeld bekend met Radix. De comic was redelijk populair in Amerika en de Lai-broers hebben zelfs voor Marvel gewerkt. Onder andere aan zowel Thor als X-Men-comics. Voor nu blijft het een kwestie van afwachten tot de rechter later dit jaar zijn oordeel velt. Gelukkig hebben we de afbeeldingen al wel, dus oordeel vooral zelf! Wat vind jij, hebben de broers een punt?

Gelekt Marvel-speelgoed bevestigt mogelijke comeback Iron Man

Marvel Rechtszaak Iron Man gejat
Waar de rechtszaak uit 2013 mee begon (Afbeelding: Fasken Martineau DuMoulin LLP)
Marvel Rechtszaak Iron Man gejat
Het probleem van Infinity War (Afbeelding: Fasken Martineau DuMoulin LLP)
Marvel Rechtszaak Iron Man gejat
Gejat? (Afbeelding: Fasken Martineau DuMoulin LLP)

CTVNews

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.