Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 6 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Kunstmatige intelligentie ontwerpt de BMW Ultimate AI Masterpiece

BMW heeft de Ultimate AI Masterpiece onthuld, een auto die is ontworpen door kunstmatige intelligentie. Er zijn acht modellen, uitgevoerd in unieke patronen.

Kunstmatige intelligentie is tot steeds meer in staat. Zo is er onlangs een nieuwe Nirvana-song geschreven en maakt de robot Ganksy kunstwerken in de stijl van Banksy. Om over de slimme robots op de naderende Olympische Spelen in Tokio maar te zwijgen.

BMW Ultimate AI Masterpiece

Nu kan er ook een BMW aan het rijtje toegevoegd worden, al gaat het vooralsnog om kunst. NVIDIA’s open-source StyleGAN-software heeft acht kleurrijke modellen ontworpen onder de naam Ultimate AI Masterpiece.

De kunstmatige intelligentie werd gevoed met 50.000 afbeeldingen uit 900 jaar kunstgeschiedenis, samen met vijftig kunstwerken van kunstenaars die samenwerkten met BMW. Uiteindelijk dienden acht blanco versies van de 8 Serie Grand Coupé als ‘doek’. De BMW Ultimate AI Masterpiece is in samenwerking met creatief technoloog Nathan Shipley van reclamebureau Goodby Silverstein & Partners en ArtDrunk oprichter Gary Yeh. De conceptmodellen stelen op dit moment de show op Frieze New York 2021, een kunstbeurs die van 5 to 9 mei 2021 plaatsvindt.

Kunstmatige intelligentie en auto’s

De BMW Ultimate AI Masterpiece mag dan slechts een kunstwerk zijn, kunstmatige intelligentie bestaat natuurlijk al langer de autowereld. Dat een compleet model wordt ontworpen door een robot, lijkt een kwestie van tijd. In dit artikel lees je tien voorbeelden van artificiële intelligentie die je al in auto’s tegenkomt. Hieronder zie je vier van de acht geëxposeerde modellen.

BMW Ultimate AI Masterpiece, kunstmatige intelligentie
(Afbeelding: press.bmwgroup))
BMW Ultimate AI Masterpiece, kunstmatige intelligentie
(Afbeelding: press.bmwgroup))
BMW Ultimate AI Masterpiece, kunstmatige intelligentie
(Afbeelding: press.bmwgroup))
BMW Ultimate AI Masterpiece, kunstmatige intelligentie
(Afbeelding: press.bmwgroup))

Toch liever een unieke tweedehands BMW? Check dan deze occasion, die nog altijd te koop staat. Psst, het is de voormalige wagen van Dirk Kuyt. Het gaat om een X6, met een 4.4 liter V8-motor, die 555 pk produceert. Daarmee sprint de auto, met hoogstens wat navigatie als kunstmatige intelligentie, in 4 seconden naar de 100 kilometer per uur.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.