AI-robot Ganksy maakt kunstwerken in Banksy-stijl

Ganksy, een nieuwe robot met AI (artificial intelligence), heeft 256 kunstwerken gemaakt in de stijl van Banksy.

Matt Round, de ontwikkelaar de AI-robot, weigert te specificeren welke kunstenaar hem inspireerde. Maar gezien de naam en het type kunst dat hij genereert, lijkt daarover geen twijfel te bestaan. Toen hem werd gevraagd naar de overeenkomsten tussen de creaties van Ganksy en Banksy, zei Round eenvoudigweg dat er niets lijkt op het ‘werk’ van de straatartiest. Hij wees ook op het verschil in toon en stijl in de productie van de kunstmatige intelligentie.

AI-robot Ganksy

Het project is ontwikkeld met een machine-learning framework dat bekendstaat als een GAN (generative adversarial network). Vandaar de naam. Vijf dagen lang is Ganksy getraind met honderden kunstwerken, totdat de robot in staat was om zelf kunst te maken.

Inmiddels heeft Matt Round 256 kunstwerken van Ganksy op zijn experimentele website VOLE.wtf!? gezet. Liefhebbers kunnen bieden op op de kunst. De prijzen beginnen bij 1 Britse pond, maar die lopen op tot wel 88 Britse pond. Als koper kun je jouw naam en link achterlaten, om te laten zien wat voor GEWELDIG GOEDE kunstsmaak je hebt.

Banksy en zijn copyright

Kunstwebsite The Art News Paper vroeg de maker van Ganksy nog een laatste keer naar de overeenkomsten met Banksy, maar de softwareontwikkelaar blijft vaag. “Hopelijk waardeert hij het als een leuk en creatief project.” Over copyright hoeft Matt Round zich in ieder geval niet heel druk te maken. De anonieme kunstenaar lijkt zijn eigen rechten op bepaalde kunst namelijk kwijt te raken als hij zijn identiteit niet onthult. Lees hier meer.

Ganksy is niet de eerste schilder die zijn werken dankt aan kunstmatige intelligentie. Ook student Robbie Barrat gebruikte een GAN voor zijn AI-kunst. Voor zijn project liet hij een AI-robot naaktportretten maken.

🤖 Check ook: Nieuwe Nirvana-song geschreven door kunstmatige intelligentie

Reageer op artikel:
AI-robot Ganksy maakt kunstwerken in Banksy-stijl
Sluiten