Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 19 jun 2020

Nieuwe Nirvana-song geschreven door kunstmatige intelligentie

Er is een nieuwe song van Nirvana verschenen, met het herkenbare stemgeluid van Kurt Cobain. Het nummer heet Smother en is geschreven door kunstmatige intelligentie.

Nirvana is een Amerikaanse grungeband die in 1991 wereldwijd doorbrak met de single Smells Like Teen Spirit van het tweede album Nevermind (1991). Met de dood van zanger en frontman Kurt Cobain in 1994 kwam er een einde aan het relatief korte bestaan van de band. Wereldwijd zijn er nog steeds enorm veel fans en die moeten het al die jaren al doen met een paar albums. Maar kunstmatige intelligentie heeft Nirvana nieuw leven ingeblazen.

Nieuwe Nirvana-song: Smother

De kunstmatige intelligentie is aan het werk gezet door YouTuber Funk Turkey. “Met behulp van lyrics.rip heb ik alle teksten verzameld. Ik heb een Markovketen gemaakt om een nieuwe Nirvana-tekst te genereren.” Dat leverde zinsnedes op als “I could eat your heart-shaped box for food” en “You never lost control” op, die natuurlijk een belletje doen rinkelen bij fans.

Ook de songtitel Smother is bedacht door de kunstmatige intelligentie. Maar met alleen wat letters ben je er nog niet. Om tot de muziek te komen heeft Funk Turkey zelf alle muziek en stemgeluiden gemixt met goedkope apparatuur, om die scratchy Seatle-sound uit de jaren 90 te creëeren. “Wat je hoort is in mijn keuken gemaakt met een goedkope rode Stratocaster, een crappy microfoon een oude kopie van ProTools. De zang is verdubbeld, licht gecomprimeerd en loopt door een reel-to-reel en tube saturation voor een beetje extra warmte en grit.” Het resultaat luister je hierboven.

Kunstmatige intelligentie schrijft erop los

Smother van Nirvana is niet de enige song die Funk Turkey heeft laten schrijven door kunstmatige intelligentie. Ook zijn er nieuwe nummers van AC/DC, Metallica en Nickelback. De bandnamen die Funk Turkey gebruikt zijn overigens NirvanA.I, AI/DC, MetallicAI en Nickelbot. Alleen daarvoor al props.

Check ook: 26 modetrends uit de jaren 90, gevormd door subculturen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe Nirvana-song geschreven door kunstmatige intelligentie
Sluiten