Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Duurste comic ooit: debuut Spider-Man levert miljoenen op

Marvel’s eerste comic met Spider-Man is in vijf jaar maar liefst vertienvoudigd in waarde. Amazing Fantasy #15 leverde deze week een recordbedrag op tijdens een veiling.

De handel in tweedehands videogames schoot het afgelopen jaar door het dak. Het record voor de meest waardevolle game ooit werd binnen een jaar letterlijk vertienvoudigd.

Spellen die een paar jaar terug net duizend euro waard waren, worden nu voor tienduizenden euro’s verpatst. Als het niet tonnen zijn. Tot het punt dat men zelfs van een kunstmatig opgedreven markt spreekt.

Debuut Spider-Man breekt record

Hoe dan ook is het gouden business. Dat geldt niet alleen voor videogames, maar ook voor comics. Later dit jaar komt Spider-Man: No Way Home uit. Een Marvel-film die meteen een kijkcijfer-record brak met de eerste trailer. De hype is enorm.

Dat geldt ook voor tweedehands comics met Spider-Man in de hoofdrol. Een nagenoeg mint copy van het originele debuut van Peter Parker in de comics van Marvel is namelijk gisteren voor maar liefst 3.6 miljoen dollar verpatst.

Ter vergelijking: Amazing Fantasy #15, de comic in kwestie, kostte toen ie in 1962 uitkwam slechts twaalf dollarcent. Andere koek dus.

De door Heritage Auctions geveilde comic is in een uitzonderlijke staat, zeker als je je bedenkt dat de papieren pagina’s bijna vijftig jaar oud zijn. Er zijn slechts vier exemplaren in de hele wereld die zo’n hoge beoordeling hebben gekregen van de Certified Guaranty Company, die de comic in kwestie een score van Near Mint+ 9.6. gaven.

Super Mario Bros. verbrijzelt record: duurste videogame ooit

Duurste comic ooit: debuut Spider-Man levert miljoenen op
De comic in kwestie (Afbeelding: Heritage Auctions)

Vorige recordhouders in comics

Maar toch: 3.6 miljoen dollar is een absurd bedrag. Daarmee is Amazing Fantasy #15 officieel ‘s werelds meest dure en waardevolle comic. De vorige recordhouder was Detective Comics #27, uit 1939. Daarin maakte Batman zijn officiële debuut. Daarvoor werd afgelopen november ‘slechts’ 1.5 miljoen dollar betaald.

De recordhouder daarvoor, die nu op de derde plek staat dus, was Marvel Comics #1, ook uit 1939. Daar werd in november 1.26 miljoen dollar betaald.

Absurde prijsstijging

Interessanter is de vergelijking met een ander 9.6-exemplaar van dezelfde Spider-Man-comic, die in november 2016 werd geveild door dezelfde Heritage Auctions. Toen leverde de comic… 262.900 dollar op. Minder dan een tiende van de prijs van gisteren. Een goede investering dus van de anonieme koper die destijds de historische comic bemachtigde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.