Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 28 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Marvel sluit rampjaar af met topscore op Rotten Tomatoes

Marvel Studios heeft op de valreep van 2023 nog even het best beoordeelde project van dit jaar gedropt. What If…? seizoen twee is een les voor het hele Marvel Cinematic Universe, met een dikke Rotten Tomatoes-score als resultaat.

2023 was zonder twijfel het pittigste jaar voor Marvel Studios sinds het succes van de eerste Iron Man-film, en dat is eigenlijk nog een understatement.

Marvel’s belabberde 2023

De megastudio wist na een al belabberd 2022 niet het tij te keren met de films die dit jaar uitkwamen in de bioscoop. Rotten Tomatoes spreekt boekdelen: Ant-Man and the Wasp: Quantumania scoort daar een magere 46 procent en The Marvels slechts 61 procent. Ook de Disney+ Original Secret Invasion was een dieptepunt, met 53 procent.

Enkel seizoen twee van Loki wist dit jaar nog enigszins indruk te maken, met een prima score van 82 procent als resultaat. Maar zelfs die show is op een andere manier gelinkt aan de problemen waar Marvel mee worstelt: de grote schurk die daarin geïntroduceerd werd is een groot hoofdpijndossier voor de studio.

Wat je ook van de hierboven genoemde series en films vindt; het is duidelijk dat Marvel terug naar de tekentafel moet, zoals Disney-CEO het al eerder dit jaar noemde. Het MCU raakt verstrikt in een narrative web waarin de succesformule het af laat weten.

What If…? geeft het goede voorbeeld

Toch kunnen Marvel-fans het jaar hoopvol en ronduit positief afsluiten. Het Marvel Cinematic Universe is op zijn best als de studio zich niet bekommert over het reusachtige overkoepelende verhaal. Als Marvel, net zoals in de comics, gewoon toffe op zichzelf staande verhalen kan vertellen, zonder de beperkingen van continuïteit.

Dat is precies wat opnieuw gebeurt in het tweede seizoen van What If…?, een Disney+ Original die afgelopen week van start is gegaan. Elke dag komt er een nieuwe aflevering online van de cartoon, met elke keer weer een ander ‘wat nou als’-scenario.

Elke aflevering is een twist op de verhalen en personages die je al kent van het MCU. In het eerste seizoen werd bijvoorbeeld een evil Doctor Strange verkend, en kregen we een scenario te zien waarin niet Peter Quill maar T’Challa Star-Lord werd.

Marvel’s hoogste Rotten Tomatoes-score van 2023

Ook seizoen twee van What If…? is weer ouderwets genieten voor Marvel-fans. Sterker nog: ook critici prijzen de cartoon, met een dikke Rotten Tomatoes-score van 92 procent als resultaat. Marvel’s hoogste score van het jaar.

Recensente Aglaia Berlutti noemt het bijvoorbeeld “de frisse wind die de franchise hard nodig heeft.” Ook Hannah Rose van CBR is positief: “Een aangename manier om het nieuwe jaar in te luiden en mogelijk een nieuw hoofdstuk voor de Marvel-franchise…”

Belangrijke les

Hopelijk ziet Marvel Studios inderdaad What If…? niet als een klein zij-projectje, en worden er daadwerkelijk lessen geleerd van het succes van de animatieserie. Daar lijkt het voorlopig wel op, want er is al groen licht gegeven voor een derde seizoen.

Je kunt seizoen twee van What If…? nu streamen op Disney+, met onder andere Nebula, Hela, Peter Quill, Iron Man, The Grandmaster, Happy Hogan en Captain Carter. Ook de mysterieuze Strange Supreme keert terug.

Een dikke aanrader, ook als je normaliter niet zo van de animatieseries bent. Het by far best beoordeelde MCU-project van 2023 is What If…?, dus je doet jezelf als Marvel-fan die wellicht wel klaagt over de recente films tekort als je dit kerstcadeautje niet checkt.

Trek in meer superhelden-geweld? Check dan ook de verrassend superheldenserie die Disney+ dit jaar uit Korea importeerde.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.