Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 3 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Behind the Mask: Marvel dropt kersverse trailer voor Disney+-docu

Marvel heeft meer dan enkel nieuwe afleveringen van WandaVision op de planning staan. Binnenkort komt Behind the Mask naar Disney+, een documentaire. De film duikt in hoe identiteit een cruciale rol speelt in het immense succes van Marvel’s verhalen.

Het Marvel Cinematic Universe en de comics van het bedrijf in het algemeen slaan niet enkel aan door de spectaculaire actie. Daarmee blijf je niet meer dan tachtig jaar de koning van de superhelden. Daar is meer voor nodig. Juist de personages, de identiteiten, achter de maskers en pakken van superhelden maken het verschil. Lezers herkennen zichzelf in Peter Parker, leven mee met Ms. Marvel.

Marvel presenteert Behind the Mask

Vanaf de allereerste comics zijn geheime identiteiten een integraal onderdeel geweest van zowel superhelden als slechteriken die een ‘normaal’ leven leiden. Maar het zijn de personages achter die maskers die resoneren bij generaties fans.

Sinds de vroege jaren zestig hebben Marvels schrijvers en tekenaars het idee van identiteiten gebruikt om het zich ontwikkelende concept van gelijke rechten te belichten en onderzoeken. Deze legendarische Marvel-creaties en verhalen hebben niet alleen de wereld buiten ons raam weerspiegeld, ze zijn een weerspiegeling geworden van onze eigen identiteit en wie we werkelijk zijn.

Spider-Man: meer dan een pak

Een eerste trailer van Behind the Mask geeft alvast een voorproefje op de nieuwe documentaire. Die opent met Marvel-held Joe Quesada, een invloedrijke schrijver die van 2000 tot 2011 de hoofdredacteur van Marvel Comics was. Hij herinnert zich een gesprek met Stan Lee over hoe je het perfecte Marvel-personage creëert.

Lee gebruikte Spider-Man als voorbeeld. Ja, dat is een vrij doorsnee superheld met een masker die van een gebouw afspringt. Maar “als je vertelt wie hij is, wat zijn problemen zijn,” dan bouwt het publiek een emotionele band op.

Relevanter dan ooit

Verder belooft de trailer van de Disney+-docu een vermakelijke reis door de geschiedenis van Marvel Comics. Inclusief interviews met schrijvers en tekenaars die het huidige Marvel Cinematic Universe hebben vormgegeven, en zelf even iconisch zijn geworden als de superhelden die ze bedacht hebben.

Behind the Mask belooft overigens niet in het verleden te blijven steken. Identiteiten en diversiteit zijn anno 2021 relevanter dan ooit. Zo focust de documentaire ook op hoe de comics getransformeerd zijn van negatieve stereotypen tot een wereld met een plek voor Aziatische, LGBTQ en vrouwelijke personages.

12 februari op Disney+

Vanaf 12 februari kun je gaan zitten voor een vermakelijk geschiedenislesje. Vanaf dan staat Behind the Mask namelijk op Disney+.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.