Coen Grutters
Coen Grutters Gezondheid 7 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel stappen moet je elk weekend zetten om langer te leven

Tot voor kort werd gedacht dat je elke dag minstens 8.000 moest zetten om je overlijdensrisico flink te verlagen. Nieuw onderzoek van een universiteit in het Japanse Kyoto toont echter aan dat het helemaal niet nodig is dagelijks zo’n stuk te lopen.

Tegenwoordig hebben smartphones een permanent plekje in de broekzak of handtas van hun eigenaar. Het voordeel is dat bijna elke mobiel wel een app heeft die het dagelijks aantal stappen bijhoudt. Wellicht slim om die app eens goed in de gaten te houden, want Japanse onderzoekers hebben vastgesteld hoeveel stappen je dient te lopen om de kans op overlijden substantieel te verkleinen.

Twee dagen lopen is voldoende

De Japanners hebben ontdekt dat het niet nodig is elke dag zo’n eind met de benenwagen op pad te gaan. Slechts één of twee dagen per week meer dan 8.000 stappen zetten, blijkt voldoende. Stel dat je staplengte 75 centimeter is, dan vertaalt zich dat naar zes kilometer lopen per dag.

De 5 beste kussens tegen nekklachten getest en beoordeeld

Mensen die niet de hele dag thuiszitten, lopen al gauw honderden tot enkele duizenden stappen per dag. Dat betekent dat een klein ommetje op zaterdag en zondag al voldoende moeten zijn om die 8.000 stappen te halen. Wil je niet je levensduur vergroten, maar gewoon vetrollen verkleinen, dan komen deze 5 tips om veel calorieën te verbranden goed van pas.

Hoe werkt het onderzoek?

De onderzoekers gebruikten data voortgekomen uit een enquête die in 2005 en 2006 onder ruim 3.100 Amerikanen werd gehouden. Zij waren minimaal 20 jaar oud en de groep had een gemiddelde leeftijd van iets meer dan 50 jaar. De respondenten werd opgedeeld in verschillende groepen. Zij die nooit 8.000 stappen per dag liepen, mensen die minstens deze afstand één of twee dagen per week haalden en zij die wel drie tot zeven dagen per week 8.000 stappen of meer zetten.

Voedingsexpert waarschuwt voor fouten in strijd tegen overgewicht

Recent werd gekeken hoe het hen nu vergaat. Bij die laatste, meest actieve groep ligt het aantal mensen dat was komen te overlijden 16,5 procent lager dan bij de meest inactieve groep. Bij de mensen die één à twee dagen per week zes kilometer lopen, ligt dit aantal 14,9 procent lager. Wordt alleen gekeken naar sterfgevallen door hart- en vaatziekten, dan liggen de wandelgroepen nóg veel dichter bij elkaar: respectievelijk 8,4 en 8,1 procent. Eén of twee dagen per week minimaal 8.000 stappen zetten is dus voldoende.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.