Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Gezondheid 31 mrt 2023
Leestijd: 6 minuten

De 5 beste kussens tegen nekklachten getest en beoordeeld

Een goed kussen kan het verschil maken tussen uitgerust of gebroken wakker worden. Veel mensen hebben last van hun nek door een verkeerde houding, spanning en andere redenen. Er komen steeds meer kussens die nekklachten serieus nemen en jou helpen die klachten te overwinnen. Hoewel ik me er bewust van ben dat een speciaal kussen geen wondermiddel is, ben ik heel benieuwd of er een kussen is dat mijn klachten kan helpen verminderen. Hiertoe test ik een serie kussens en in dit artikel zet ik ze op een rijtje.

Alleen in Nederland al hebben twee miljoen mensen last van nek of rug. Uit eigen ervaring weet ik dat het enorm zoeken is om de oorzaak te vinden en weg te nemen zonder alleen symptomen te bestrijden. Een van de meest genoemde oorzaken is, is onze houding achter computers en het feit dat we veel op onze smartphones lopen te turen. Een andere oorzaak is een slecht matras en/of kussen. Het is essentieel dat je ruggengraat in een natuurlijke lijn ondersteund wordt. Ik heb op allerlei soorten kussens geslapen, maar loop vaak tegen het probleem aan dat ik tijdens de nacht wissel tussen zijslapen en rugslapen. In beide gevallen wil je niet op een kussen liggen wat je nek in een ongunstige knik brengt. Wat zijn dan wél de ideale kussens voor een optimale slaaphouding?

Beste kussens tegen nekklachten per type slaper

Omdat het een persoonlijke kwestie is welk kussen bij je past, hebben we de test breed ingestoken. Daarom laten we maar liefst acht kussens van vijf merken door verschillende slapers testen. Algemeen gezien is het voor rugslapers fijner om niet een te dik kussen te hebben, anders komt je hoofd te veel omhoog wat zorgt voor een voorovergebogen houding. Zijslapers hebben juist wel een wat dikker kussen nodig, zodat de afstand tussen schouder en nek wordt opgevuld, en het hoofd niet schuin omlaag hangt.

Het is aan te raden een kussen te kiezen dat past bij je slaaphouding, zodat hierdoor in elk geval geen nekklachten ontstaan. Als je reeds nekklachten hebt, is het zeker zaak om op zoek te gaan naar een passend kussen. De kussens in onderstaande test zijn allemaal aanraders, omdat ze scoorden op meerdere van de volgende criteria: persoonlijk, aanpasbaar, kwalitatief, ventilerend, multifunctioneel en orthopedisch. Onderstaande lijst is geen rangschikking, want het blijft heel persoonlijk wel kussen het best bij je past.

De beste kussens tegen nekklachten
Silvana biedt veel verschillende keuzes (Afbeelding: Silvana)

Silvana (drie kussens)

Bij Silvana heb je veel keuze. Dit merk is al decennia op de markt. Op de site begin je met een paar vragen te beantwoorden om vast te stellen welk type kussen het best bij je past. We testten meerdere modellen (de Saphir, Emerald en Fluorine) met meerdere slapers. Iedereen was enthousiast over Silvana’s kussens, ook mensen die ’s nachts van houding wisselen. Het grote voordeel is dat het kussen meerdere zones heeft. Lig je op je rug? Dan nestel je je in het midden, in de uitsparing en heb je een wat lager kussen. Draai je op je zij? Dan ga je op een van de andere zones liggen, waardoor je wat meer steun krijgt. De neksteun zorgt dat het kussen beter aansluit op je nek. Ben je wat zwaarder? Neem dan een stevig kussen. Ben je lichter? Kies dan voor een zachtere.

Test: dit is een kussen waar we heel enthousiast van worden. Alle type slapers waren enthousiast. We testten verschillende kussens met variërende hardheden. Luxueus gevoel, en slim ontworpen zodat het past bij onze anatomie. Mijn favoriet was de zachtste, de Saphir. Die zal voor veel mensen te zacht zijn, maar op avonden dat mijn nek veel pijn doet, vind ik het heerlijk om weg te zakken in dit zachte kussen. Ook fijn dat je kan kiezen voor een kussen dat minder lang is, zodat ik als lange man niet te ver naar onder schuif in bed. Deze drie de kussens (maar ook vele andere) zijn online te bestellen of bij winkels te koop, van €79,95-€119,95.

De beste kussens tegen nekklachten
Heerlijk om te kunnen afwisselen tussen dik en dun (Afbeelding: Emma Sleeps)

Emma Sleeps

Uit het assortiment van Emma Sleeps kiezen we het Zero Gravity-kussen. Emma noemt dit zelf het kussen dat alles heeft, het meest complete TPE-schuim hoofdkussen met een perfecte uitlijning van nek en rug gedurende de hele nacht. Ook belooft Emma een optimale slaaptemperatuur voor een langere periode en dat het kussen zich bij beweging onmiddellijk aanpast om slaapverstoringen te minimaliseren.

Test: wat heel fijn bleek bij Emma’s Zero Gravity-kussen, is de verschillende zones. Het kussen heeft een buitenste laag die doet denken aan een honingraat. Daaronder treffen we een soort landschap aan: twee heuvelruggen met daar tussenin een vallei. Ik vond het heerlijk om te kunnen afwisselen. Als mijn nek meer ondersteuning vroeg, draaide ik de hogere rand naar onderen. De andere keer wilde ik een wat lager kussen en dan pakte ik de lagere rand. Dit kussen is hier te bestellen voor 125 euro.

De beste kussens tegen nekklachten
Aanrader voor zowel rug- als zijslapers (Afbeelding: Matt Sleeps)

Matt Sleeps

We testten al eerder het matras van Matt en dat beviel goed. Aan alle kanten is het kussen voorzien van materialen die goed ventileren, zodat het altijd goed kan luchten. Ook binnenin is het voorzien van ventilatiegangen. Het kussen is voorts opgebouwd uit zeer drukverlagend traagschuim dat de contouren van je nek en hoofd volgt. Slaap je op je zij, dan profiteer je van de HR foamlaag die aan de zijkanten dikker wordt, waardoor je meer steun krijgt. Slaap je op je rug, dan lig je in het midden, waar het kussen dunner is.

Test: het kussen voelt stevig aan, maar als je je hoofd erop legt, voel je dat het zich inderdaad vormt naar je nek en hoofd, zonder dat je er helemaal in wegzakt. Het geeft inderdaad een ander steungevoel afhankelijk van of je op je rug op zij ligt in de verschillende zones. Matt’s kussen voelt zeer kwalitatief aan, stiekem gebruiken we het ook als zitsteun terwijl we een boek lezen, omdat het gewoon lekker veel steun geeft en zich naar je vormt. Je bestelt het hier voor 89 euro.

De beste kussens tegen nekklachten
Maak persoonlijk door de hoeveelheid vulling aan te passen (Afbeelding: Cloudpillo)

Cloudpillo

Dit merk zoekt de oplossing in een kussen dat je kunt aanpassen naar wat jouw nek nodig heeft. Er zijn twee varianten, een met een vulling van traagschuim en een met een vulling van latex. Je kan het kussen precies zo dik en zacht maken als jij nodig acht, door er handjes vulling uit te halen. De Cloupillo met traagschuim vormt zich naar je lichaam en heeft een buitenhoes met een koude kant en een warme kant. De Cloudpillo 2 is gevuld met latex, waardoor het kussen extra goed ventileert.

Test: het is fijn om je kussen te kunnen personaliseren. Ook prettig dat de hoes ventileert, al matcht hij dan niet meer met je dekbed. Het is even wennen om handen vol vulling uit je kussen te moeten scheppen, maar het zorgt wel dat je hem precies zo hard en dik kan maken als je wil. Bestel Cloudpillo 1 en 2 hier vanaf 69,96 euro.

De beste kussens tegen nekklachten
Ondersteuning, ventilatie en comfort (Afbeelding: BestLife)

BestLife

Ook BestLife’s Dinara-kussen belooft ondersteuning, ventilatie en comfort. Dinara werkt met traagschuim dat zich naar je lichaam vormt en ventilatie die zorgt dat je het niet te heet krijgt.

Test: als we de hoes verwijderen, zien we inderdaad ventilatiegangen en traagschuim. En dat voel je ook. Het kussen lijkt hard, maar geeft mee. Het heeft een uitsparing voor de rugslaper. En het is vrij smal, wat prettig is zodat je genoeg ruimte in bed overhoudt. Bestel Dinara hier vanaf 79 euro.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.