Kyara Spierings
Kyara Spierings Gezondheid 23 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Verslaafd aan koffie? Probeer deze gezonde alternatieven eens

Iedereen die op kantoor werkt kent de middagdip rond een uur of drie. Het is makkelijk om de laatste werkuurtjes nog even door te komen op een vers shot cafeïne, maar is dat het slimste om te doen? Of kun je de koffie beter laten staan?

Onderzoekers zeggen dat een of twee koppen koffie in de ochtend gezondheidsvoordelen heeft, zoals het verbeteren van je lever, hart en kortetermijngeheugen. Het drinken van koffie in de middag kan echter negatieve effecten brengen voor je slaappatroon, concentratie en stresslevel.

Alternatieven voor koffie

De effecten van cafeïne houden zo’n zes uur aan. Dat betekent dat wanneer je om drie uur ’s middags koffie drinkt, je daar ’s avonds nog last van kan hebben. Daardoor kan je slaappatroon verstoord raken. Dus, de volgende keer: kies een van deze vier alternatieven. Uiteraard is er ook nog zoiets als cafeïnevrije koffie, maar die laten we hier even buiten beschouwing.

  1. Gezonde smoothie

Geen koffiebonen als basis, maar groenten en fruit. Perfect om jezelf een flinke energieboost te geven. Met een smoothie kun je eindeloos variëren. Mocht je wat inspiratie nodig hebben, klik dan hier voor vijf overheerlijke smoothies. Net zo lekker als koffie, maar dan een stuk gezonder.

  1. Kombucha

Kombucha is gefermenteerde zoete thee en wordt eeuwen gedronken. Tegenwoordig heeft het een hipster gehalte, maar door alle probiotica is dit drankje wel ontzettend goed voor je maag en darmen. Het is dus best de moeite waard om een aantal flesjes in je koelkast te zetten. Dit zijn onze favorieten van eigen bodem.

Koffie alternatief kombucha
Kombucha. (Afbeelding: Unsplash / Athena Kavis)
  1. Groene thee

Thee is het bekendste alternatief voor koffie, maar ga dan wel voor groen. Deze bevat namelijk naast een kleine kick door de theïne ook heel veel antioxidanten. Deze zijn goed voor je lichaam, dus dat maakt groene thee een gezonde stoot energie.

  1. Water

Hier kan je nooit fout mee gaan. Symptomen van (lichte) uitdroging zijn vaak hoofdpijn en een hongerig en slaperig gevoel. Drink dus een groot glas water om je weer fit te voelen. Tip: maak het lekkerder én effectiever met een schijfje komkommer, wat munt of wat verse citroen.

Gezonde koffie alternatieven
Er gaat niets boven een glas water. (Afbeelding: Unsplash / Lanju Fotografie)

Hoeveel koffie mag je eigenlijk?

De volgende keer dat je ’s middags even een pick-me-up nodig hebt, kun je dus beter kiezen voor een van deze vier alternatieven. Beter voor je gezondheid én geeft je de energie die je nodig hebt! Wat wil je nog meer? Benieuwd hoeveel koffie je op een dag mag drinken? Klik dan hier.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.