Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 24 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Koffie en hartritmestoornis: verrassend onderzoek, maar er is een maximum

Een bakje troost kan zorgen voor symptomen als onrustigheid of een versnelde hartslag, maar kan het drinken van veel koffie ook op lange termijn zorgen voor een hartritmestoornis of andere hartproblemen? Groot onderzoek bewijst van niet.

‘s Morgens een kop koffie om wakker te worden, rond 10 uur eentje voordat je met de eerste vergadering begint, en vooruit, ‘s middags nog een bak koffie om de middag door te komen. En dan heb je vast wel eens mensen horen zeggen dat je moet oppassen voor je hart. Een ongegronde zorg, volgens recent onderzoek.

Het onderzoek, onlangs gepubliceerd in het JAMA Internal Medicine, vertelt ons dat koffie en cafeïne niet perse de kans op hartritmestoornissen of de kans op een onregelmatige hartslag vergroten. Sterker nog, cafeïne zou in sommige gevallen de hartslag juist kalmeren. Toch wel verrassend.

De invloed van koffie op je hartritme

Bij het onderzoek werden de gegevens van 386.000 mensen bijgehouden. Deze respondenten kregen allemaal een vragenlijst over onder andere hun cafeïne-inname. Ongeveer een half jaar na deze studie kregen dezelfde deelnemers opnieuw een vragenlijst. Uit het nieuwe onderzoek bleek dat ongeveer 4,5% van de deelnemers, zo’n 17.000 man, een hartritmeprobleem had ontwikkeld. Naar aanleiding van die gegevens werden de deelnemers verder onderzocht.

“We konden geen bewijs vinden dat degenen die meer koffie dronken of degenen die aan meer cafeïne waren blootgesteld, een verhoogd risico op een hartritmestoornis hadden,” vertelt co-onderzoeker Gregory Marcus in het persbericht.

Bottom line van het onderzoek: koffie zorgt in principe niet voor problemen wat betreft je hartritme, maar je lost ze er ook niet mee op. “Ik heb met het onderzoek niet ondervonden dat koffie een trigger is van eventuele symptomen”, aldus Marcus. En dat is toch weer goed nieuws voor de liefhebbers van koffie.

Maximaal aantal kopjes per dag

We zeggen nu overigens niet dat je ongelimiteerd koffie kunt slurpen. Er is wel degelijke een maximaal aantal kopjes per dag, tevens vastgesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek. Lees daarover meer in dit artikel.

Koffie stimuleert volgens recent onderzoek je vetverbranding

Heb jij zelf last van een onregelmatige hartslag of hartritmestoornissen, bespreek dan los van dit onderzoek met een huisarts wat zijn kijk op cafeïne in jouw situatie is. Wil je toch stoppen met koffie? Dan kun je rekenen op deze vijf ontwenningsverschijnselen.

Symptomen van hartritmestoornis

Mocht je niet weten wat de symptomen zijn van een hartritmestoornis. Hier een lijstje. Raak niet te snel in paniek, maar schroom vooral niet de dokter te bellen als iets niet goed voelt.

  • Hartkloppingen
  • Hartbonzen
  • Hartoverslagen
  • Pijn op de borst
  • Kortademigheid.
  • Duizeligheid
  • (Neiging tot) wegraken

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.