Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Joker is terug en queer in nieuw voorproefje én controversiële film

Joker is volgend jaar terug in niet één, niet twee, maar drie nieuwe projecten.

2023 was met topfilms als Oppenheimer, Past Lives, Barbie en Anatomy of a Fall een fantastisch bioscoopjaar.

Joker: Folie à Deux

Joker-regisseur herinnert je er echter ook graag aan dat 2024 daar op papier als het aan hem ligt niet voor onder gaat doen. Oktober volgend jaar komt namelijk Joker: Folie à Deux uit, vijf jaar na de eerste film.

Als verlaat kerstcadeautje heeft de 53-jarige filmmaker fans getrakteerd op een nieuw voorproefje, in de vorm van twee stills.

Op X, het voormalige Twitter, zien we Joaquin Phoenix in een gevangeniscel zitten als Arthur Fleck, de man die we allemaal kennen als de Joker. Het tweede beeld toont Lady Gaga als Dr. Harleen Quinzel, die naar een volledig als Joker uitgedoste Fleck kijkt. Quinzel wordt uiteindelijk uiteraard Harley Quinn, in de reguliere DC-films gespeeld door Margot Robbie.

Gedeelde waanzin

“Iedereen fijne feestdagen en een mooi nieuw jaar toegewenst. Okt 2024,” aldus Todd Phillips. Joker: Folie à Deux, wat officieel nog een werktitel is, staat vooralsnog op de bioscoopagenda voor 4 oktober.

Het vervolg op Joker wordt een musical en het verhaal speelt zich grotendeels af in Arkham Asylum. De werktitel van de film, Joker: Folie à Deux, verwijst naar de klinische term voor “gedeelde waanzin”, hallucinaties en wanen van twee mensen. Een term die in dit geval natuurlijk op de band tussen Quinzel en Fleck slaat, AKA de Joker en Harley Quinn.

Joker in nieuw jasje en in controversiële parodie

Sowieso wordt 2024 een goed jaar voor Joker-fans. Ergens volgend jaar komt namelijk ook Suicide Squad: ISEKAI uit, een anime-serie van HBO waarin de Joker en Harley Quinn een prominente rol spelen. De eerste trailer kun je hier checken.

Daarnaast komt er nóg een live-action Joker-film uit, uit een onverwachte hoek. Dan hebben we het over The People’s Joker, een queer parodie die vorig jaar in het nieuws kwam toen de film last-minute uit de planning van een groot filmfestival werd gehaald.

Absurdistische komedie komt alsnog uit

De film wordt een “absurdistische semi-autobiografische donkere komedie” genoemd en is dus gemaakt zonder enige vorm van medewerking of toestemming van DC of Warner Bros. Filmmaker en hoofdrolspeler Vera Drew opereert met de opvallende film in grijs copyright-gebied.

The People's Joker film DC
The People’s Joker (Afbeelding: TIFF)

Blijkbaar is er toch een distribiteur die het aandurft om The People’s Joker alsnog van een bioscooprelease te voorzien. Distributeur Altered Innocence uit Los Angeles heeft de film aangekocht, die op 5 april volgend jaar in de Amerikaanse bioscoop zal verschijnen. In Nederland blijft het waarschijnlijk bij een uiteindelijke digitale release.

Meer weten over het intrigerende project? We schreven er vorig jaar een uitgebreid artikel over.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.