Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 27 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Netflix scoort megahit met afgekraakte Star Wars-kopie

Netflix zorgt opnieuw voor een flinke déjà vu door met een door critici neergesabelde film een megahit te scoren. Star Wars-kopie Rebel Moon domineert wereldwijd de streamingdienst.

Vlak voor kerst kwam er een Star Wars-film uit op Netflix, waarschijnlijk zonder dat je het door had. Rebel Moon – Part One: A Child of Fire, een blockbuster van Justice League-regisseur Zack Snyder, begon namelijk ooit als een pitch voor Lucasfilm.

Van Star Wars naar Rebel Moon

Snyder wilde de filmklassieker Seven Samurai in een Star Wars-jasje steken, met een cast vol nieuwe gezichten. De overname van Lucasfilm door Disney gooide echter roet in het eten.

Nu, tien jaar later, hebben we alsnog die film gekregen, maar dan buiten het universum van George Lucas. Op 15 december verscheen de eerste Rebel Moon op Netflix.

Rebel Moon: Part One - A Child of Fire Netflix recensies Rotten Tomatoes
Rebel Moon: Part One (Afbeelding: Netflix)

De eerste ja: in maart komt alweer Part 2 uit, waarvoor we tijdens kerst al op een trailer getrakteerd werden. Ook staat er al een afsluiter voor wat blijkbaar een trilogie is op de planning.

‘Slap aftreksel’ verschijnt op Netflix

Dat klinkt als prachtnieuws voor Star Wars-fans én Netflix-abonnees. Klein probleem: Part One: A Child of Fire is niet al te best. Dat hoef je niet van ons aan te nemen. De film scoorde op review-aggregator Rotten Tomatoes een zeer matige 24 procent onder critici. Slechts 24 procent van de 137 recensenten gaf de Netflix Original tot nu toe een voldoende.

“Het verhaal is een slap aftreksel van een puinhoop die aanvoelt alsof het is samengesteld uit stukjes plot die van de karkassen van andere, betere films zijn geplukt,” concludeerde het Britse Observer bijvoorbeeld op pijnlijk accurate wijze.

Online werd direct na de bekendmaking van die score de draak gestoken met (het werk van) Zack Snyder. Die met zijn kenmerkende visuele stijl en wisselende track record behoorlijk polariserend is onder filmliefhebbers. De vraag is echter wie er het laatst lacht.

Plottwist: Zack Snyder scoort megahit

Rebel Moon – Part One: A Child of Fire is namelijk een megahit. De Original was in de eerste week na zijn première direct de best bekeken film op Netflix. Niet alleen in Amerika, maar wereldwijd.

Snyder vierde het succes X, het voormalige Twitter, door zichzelf in de wereld van Rebel Moon te plaatsen en meteen de tweede film te teasen. Well played.

Niet elke nieuwe blockbuster hoeft Oscars-materiaal te zijn. Soms wil je gewoon even je hersenen op nul zetten en genieten van een visuele achtbaanrit.

Zorgelijke trend

Maar toch, maar toch: dit is de zoveelste originele Netflix-franchise van een grote naam die vooral op een oppervlakkige manier weet te scoren. Ja, korte termijn worden er kijkcijfers binnen geharkt, maar voor de opbouw van een nieuwe megafranchise voor de lange termijn is er waarschijnlijk meer nodig.

Star Wars combineerde in de jaren zeventig een meeslepend verhaal met baanbrekende visuals. Die films komen anno 2023 misschien corny over, maar destijds voelde de originele trilogie als het tegenovergestelde van wat Rebel Moon is: een aftreksel en derivaat van andere franchises. Iets nieuws.

De vermaak-factor is zeker belangrijk, maar Netflix lijkt net iets te vaak te vergeten dat vermaak en kwaliteit elkaar niet hoeven uit te sluiten. Hopelijk weet Zack Snyder ons op 19 april alsnog te verrassen met Rebel Moon: Part 2 — The Scargiver.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.