Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Star Wars-kloon Netflix ontbloot terugkerend gebrek Zack Snyder

Rebel Moon: Part One, een vrij letterlijke Star Wars-kopie van Netflix, crasht helaas direct al op Rotten Tomatoes. Reviewers zijn genadeloos.

Naast een rits klassiekers zet Netflix elk jaar ook een gloednieuwe blockbuster klaar voor de feestdagen. Elke streamingdienst hoopt immers dat je hun app opent tussen kerst en oud en nieuw.

Zack Snyder: van Star Wars naar Rebel Moon

Dit jaar is het nieuwste wapenfeit van Netflix ambitieuzer dan voorgaande jaren. De streamer heeft namelijk Justice League-regisseur Zack Snyder ingeschakeld om Star Wars te kopiëren.

Vrij letterlijk zelfs; de resulterende film begon als een Star Wars-pitch van Snyder, die een Seven Samurai-achtig verhaal in het universum van George Lucas wilde vertellen. Lucas was en is immers ook een groot fan van het werk van Akira Kurosawa.

Rebel Moon: Part One - A Child of Fire Netflix recensies Rotten Tomatoes
(Afbeelding: Netflix)

Lucasfilm had wel interesse, maar de overname door Disney gooide destijds helaas roet in het eten. Het plan voor een compleet losstaande Star Wars-film met een gloednieuwe cast belandde op de plank. Disney koos (helaas) liever voor het terugbrengen van oude gezichten. Op safe spelen.

Netflix Original landt op Rotten Tomatoes

Fast forward naar 2023. Op 21 december komt Rebel Moon: Part One – A Child of Fire naar Netflix. Alsnog het verhaal dat Snyder wilde vertellen met zijn Star Wars-pitch, maar dan zonder het Star Wars-universum.

De Star Wars-vibes dropen afgelopen augustus van de eerste volledige trailer af. Nu de films van Lucasfilm zelf op hun gat liggen hoor je ons echter niet klagen. Wat voor franchise-labeltje je er ook op plakt; we hebben altijd trek in een goed intergalactisch avontuur.

Helaas hoef je daarvoor niet vanaf 21 december bij Netflix en Zack Snyder aan te kloppen, zo blijkt nu. Critici hebben al de kans gekregen om Rebel Moon: Part One te checken, met de eerste 44 recensies op Rotten Tomatoes als resultaat. Je raadt het al: de sciencefiction-film doet het niet best, en dat is eigenlijk nog een understatement.

Reviews: ‘Ongeïnspireerde ‘Star Wars’ knockoff’

Rebel Moon: Part One – A Child of Fire scoort namelijk een matige 23 procent bij critici. Dat betekent dat slechts 23 procent van alle recensenten de Netflix Original een voldoende heeft gegeven. Ouch.

Deadline schetst een plaatje dat we helaas vaak bij Snyder zien. “Weer een Zack Snyder-film die met dezelfde oude problemen kampt. Een hoge productiewaarde, gecombineerd met een warrig, onsamenhangend verhaal. Het voelt als een déjà vu.”

“Een peperdure maar ongeïnspireerde ‘Star Wars’ knock-off met een paar spannende actiescènes en een paar echt lelijke momenten die het geheel bederven”, concludeert The Wrap. Vooruit, nog twee conclusies die de consensus pijnlijk uitdrukken: “Een film die aanvoelt als een miljoen losse storyboards zonder dat er ook maar iets is dat ze aan elkaar verbindt” en “een vermoeiende, overgeproduceerde en glansloze bore. Het is de Battlefield Earth van deze generatie”, aldus IndieWire en NYC Movie Guru.

Dit is (helaas) pas het begin

Het lijkt er telkens weer op dat Zack Snyder prima weet hoe hij een spectaculaire visuele stijl en actie neer moet zetten, maar simpelweg de storytelling chops mist om er een sterk geheel van te maken. Een conclusie die helaas telkens weer bij zijn blockbusters getrokken moet worden.

Hoe dan ook zal dit niet het einde zijn van Rebel Moon. De ‘Part One‘ in de titel staat daar niet voor niks, want in april volgend jaar komt er al een tweede deel aan. Sterker nog: het is een trilogie. Uh, tja, verstand op nul en genieten maar? Voor het betere knalwerk kun je beter bij deze oorlogsfilms op Netflix aankloppen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.