Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Illegale Joker-film verovert filmfestivals, advocaten ruiken bloed

Deze week is een gloednieuwe Joker-film in première gegaan tijdens een filmfestival. Critici zijn enthousiast over de transgender-versie, maar er is een klein probleempje: Warner Bros. Discovery en DC waren niet op de hoogte.

Joker was dé verrassing van 2019. Studiobazen hadden weinig vertrouwen in het project, maar fans kregen uiteindelijk één van de beste DC-films van de afgelopen jaren voorgeschoteld.

The People’s Joker

Dat smaakt naar meer, en dat gaan we krijgen ook. Er is een vervolgfilm in de maak, met naast Joaquin Phoenix dit keer ook Lady Gaga aan boord als Harley Quin. Onlangs werd al de eerste teaser gedropt.

Het slechte nieuws? Joker 2 komt pas in 2024 uit. Toch is dat niet de enige Joker-film om naar uit te kijken. Deze week ging namelijk The People’s Joker in première tijdens een filmfestival in Amerika.

The People's Joker film DC
🎥 (Afbeelding: TIFF)

Dan hebben we het dus niet over een korte en amateuristische fanfilm op YouTube, maar over een volwaardige bioscoopfilm die een tour langs filmfestivals gaat maken. Althans, dat was het plan. De superheldenfilm met een transgender in de hoofdrol is waarschijnlijk voor de eerste en laatste keer vertoond.

Warner Bros. is boos

De reden dat je helemaal geen trailers of artikelen over deze nieuwe Joker-film voorbij hebt zien komen is vrij simpel: het is helemaal geen film van Warner Bros. of DC. Sterker nog, entertainmentmagazine Variety meldt dat filmmaakster Vera Drew een flinke cease and desist heeft ontvangen.

Ze beschrijft de film zelf als “een queer coming-of-age-verhaal compleet met een reeks schurken en helden die het auteursrecht tarten”. En daar heb je precies de crux van deze situatie. Drew heeft nooit toestemming gekregen voor het gebruik van DC’s personages. Toekomstige vertoningen van de film zijn dan ook geschrapt vanwege ‘rechtenkwesties’.

“De filmmaker heeft deze film teruggetrokken vanwege rechtenkwesties. Onze excuses voor het eventuele ongemak”,  aldus de officiële filmpagina van TIFF, een festival waar The People’s Joker donderdag zou draaien.

Trailer en critici

Beyond Fest, een filmfestival waar de film in oktober zou draaien, beschrijft het project als “een echt subversief stripboek-epos”. Helaas is de kans dat we de transgender-joker zelf kunnen gaan ervaren nihil.

Het enige wat er nog voor ons overblijft is de teaser-trailer voor de bijzondere film. Natuurlijk, YouTube staat vol met fanfilms, maar een volwaardige film die zonder toestemming van de rechthebbenden gemaakt en uitgebracht wordt, dat gebeurt zelden.

Het is zonde, want volgens één van de weinige critici die de film wel hebben gezien is ie absoluut het checken waard: “The People’s Joker is een absolute openbaring, een hervertelling van de Batman-mythos als een trans-coming-of-age-verhaal”, aldus criticus Larry Fried. “Waanzinnig hilarisch, volledig zelfgemaakt en radicaal grensoverschrijdend. Het is de film die DC niet wil dat je ziet, en dat is precies waarom je hem MOET zien.””

Hulp

Filmmaakster Vera Drew voelde voor de première van de transgender-versie duidelijk de bui al hangen, zo blijkt op Twitter.

“Ik heb geen idee hoe het vandaag zal gaan en mijn team wil natuurlijk dat ik niets zeg, dus ik blijf vaag. Maar wat er de komende uren ook gebeurt, ik wil dat je weet. Als je al een tijd op onze film aan het wachten bent, je krijgt snel je kans. Heb nog even geduld, we hebben je hulp nodig.”

Er is nog hoop op een transgender Joker

Is dit dan het einde van dit verhaal? Nee, kennelijk. Ja, de huidige screenings van de Joker-film zijn gecanceld, maar Drew is er heilig van overtuigd dat ze The People’s Joker alsnog uit kan gaan brengen.

In een interview met Collider zei ze het volgende:

“Ik denk dat deze film 100% gedistribueerd kan worden. Het is volledig beschermd onder fair use en copyright-wetgeving. Het is een pardoie Het enige dat het in beide categorieën raar maakt, is dat niemand ooit tekens en IP heeft genomen en het op deze manier echt heeft gepersonaliseerd. Dus ik denk dat dat het ding is waardoor het een stuk gevaarlijker lijkt dan ik eigenlijk denk dat het is. Ik bedoel, ik snap het, kijk, ik heb “illegale stripboekfilm” op de poster gezet, maar dat was alleen maar om tickets te verkopen.”

#FreeThePeoplesJoker

Dat is inderdaad niet de meest handige zet, maar Drew lijkt te weten wat ze doet: “We zijn heel ver gegaan om ervoor te zorgen dat we dit konden doen. Ik zou geen twee jaar van mijn leven hebben besteed aan het maken van een daadwerkelijk illegale Joker-film.”

Wordt vervolgd, hopelijk! Ondertussen is de hashtag #FreeThePeoplesJoker al razend populair op Twitter.

Collider

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.