Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Keanu Reeves aan boord voor vijf John Wick-films, al is er één ‘maar’

Er liggen nog minimaal vijf filmconcepten voor de John Wick-franchise. Weinig staat een vervolg nog in de weg, behalve de zoektocht naar dat ene perfecte idee. Niet geheel onbelangrijk in de filmwereld.

Er is al een spin-off serie, The Continental genaamd. Maar daarin komt Keanu Reeves niet voor. Erg goede serie, maar we willen meer Keanu Reeves als John Wick.

Einde voor John Wick en Keanu Reeves?

Na het ambigue einde van John Wick: Chapter 4 leek het even erop dat de franchise tot een einde zou gaan komen. Keanu Reeves is met zijn 59 jaar ook niet de jongste meer, en regisseur Chad Stahelski heeft in vier films zijn concept uitgebouwd tot een megafranchise. Een mooi moment om te stoppen, toch?

Dat zou je zeggen, maar anno 2023 moet elke franchise uitgemolken worden. Mits John Wick het niveau blijft aantikken van Chapter 4, hoor je ons echter niet klagen. Het gaat voor Reeves en co. dan ook niet blijven bij de onlangs uitgebrachte televisieserie, een vrouwelijke spin-off film en een aankomende videogame.

Studio is nog niet klaar

Lionsgate Motion Picture Group voorzitter Joe Drake heeft eerder al gezegd dat de studio nog niet klaar is met John Wick. “We zijn nog niet klaar om afscheid te nemen van Keanu met deze franchise.” Hij voegde eraan toe dat er “veel verschillende dingen zijn die we kunnen doen. Ik heb deze film de afgelopen week vijf keer gezien. Ik kan zien hoe het publiek erin opgaat”, zegt hij.

John Wick chapter 4
Chad Stahelski (rechts) (Afbeelding: Lionsgate)

Aan de studio ligt het dus niet, en aan Chad Stahelski dus helemaal niet. “Ik vind het zo tof om deze films te maken omdat er geen grenzen zijn. We creëren onze eigen mythologie en we hebben een studio die ons niet in de weg loopt en ons steunt bij alle gekke beslissingen. Als mensen de film gaan zien en hij levert geld op en ze komen bij ons terug, dan hebben Keanu Reeves en ik oneindig veel ideeën. Ik zou hier de rest van mijn carrière mee bezig kunnen blijven.”

Nog eens vijf film-ideeën

Daar komen nu opvallende opmerkingen bovenop. In een interview met online magazine Inverse onthult de vader van de Wick-franchise namelijk dat hij plannen voor nog eens vijf films heeft, en dat ook Keanu Reeves aan boord is, mits ze maar dat ene verhaal vinden. “Ik heb notitieboekjes vol met shit achter me liggen, John Wicks 5, 6, 7, 8, 9. We hebben een oneindige voorraad ideeën.

“We hebben alleen hét verhaal nog niet. Ik heb geen interesse in John Wick puur voor de cash grab terug te halen. Is hij een personage dat ik leuk vind? Natuurlijk. En als ik nog een paar John Wick-films zou kunnen maken: geweldig. Keanu Reeves zou er zo weer een doen als we een goed verhaal hadden. Dat laten we open. Ik weet dat de studio graag zou willen dat we zeggen dat we er nog één hebben.”

Beste van beide werelden?

Daarmee krijg je als fan het beste van beide werelden, mits je Stahelski vertrouwt. Het plezier van een langlopende franchise, zonder de uitmelkerij en cash grabs die de actieregisseur zelf al noemt. Op papier, althans. Vooralsnog weten Stahelski en Reeves in ieder geval het niveau op pijl te houden.

Als publiek moeten we slechts geduld hebben tot de makers met een waardig verhaal op de proppen komen. Anders is het ook voor Reeves niet de helse achtbaanrit niet waard: “Ik denk dat we bij alle films op dit punt in het proces zoiets hadden van ‘dit doen we nooit meer!’. Ze zijn super pittig en uitputtend om te filmen. John Wick 4 bestond uit 97 dagen nachtopnames en Keanu krijgt er genadeloos van langs”, beschreef producente Erica Lee onlangs nog het filmproces van John Wick.

Wick-waardige zoethouders

Nu al trek in meer keiharde actie? Dan kun je naast de nieuwe spin-off televisieserie ook deze keiharde Koreaanse thrilllers checken. Of zet alvast de aankomende kerstfilm van actie-legende John Woo in je agenda. Genoeg om naar uit te kijken!

GT/Film

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.