Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

John Wick-team brengt actielegende terug voor ultieme kerstfilm

John Woo is terug in Hollywood om John Wick een lesje te leren. De Hong Kong-cinema-legende levert potentieel de kerstfilm van je dromen af: nul dialoog, een en al keiharde actie. Maak kennis met Silent Night.

Liefhebbers van het betere actiewerk konden eind vorige eeuw niet om John Woo heen. Nog steeds is de Chinese regisseur een levende legende, met iconische films als The Killer en Hard Boiled.

Waar is John Woo?

Baanbrekende vechtscènes, pijnlijke stunts, weinig dialoog en vooral een hoop ‘gun-fu’. Gooi daar nog een flinke scheut slow-mo overheen en je hebt het recept voor een uiterst vermakelijke Woo-film.

Toch heb je zijn naam de afgelopen twintig jaar waarschijnlijk amper voorbij zien komen. De 77-jarige filmmaker maakte eind vorige eeuw de overstap van Hong Kong naar de Verenigde Staten, met Hollywood-blockbusters als Face/Off, Hard Target en zelfs Mission: Impossible 2.

Na 2003 hield dat Amerikaanse avontuur echter weer op, met sindsdien weer twintig jaar aan Hong Kong-cinema als resultaat.

Keiharde kerstfilm van John Wick-team

Zijn fans zullen daar geen probleem mee hebben, maar het grote publiek verloor Woo daardoor uit het oog. Tot dit najaar. John Woo is terug in Amerika, met zijn eerste Hollywood-productie sinds Paycheck uit 2003.

John Woo kerstfilm Silent Night trailer
(Afbeelding: Lionsgate)

De legendarische actieregisseur wordt teruggebracht door Lionsgate, de studio achter de John Wick-films. Oftewel: een studio die weet hoe je meeslepende films tjokvol actie neer moet zetten.

Wraak, nul dialoog en vooral veel actie

De nieuwe film van John Woo heet Silent Night, en die naam kun je vrij letterlijk nemen. De actiefilm heeft naar verluidt nul dialoog. Nul. Joel Kinnaman speelt een wanhopige vader die tijdens kerstavond op zoek is naar wraak na de dood van zijn zoon.

Dat is alles wat je qua plot hoeft te weten: het is slechts een backdrop, een excuus, voor een achtbaanrit vol stijlvolle Woo-actie. Althans, dat is wat het persbericht en de eerste trailer belooft.

De John Wick-factor houdt overigens niet op bij de studio. Basil Iwanyk en Erica Lee, de producenten achter de Keanu Reeves-hits, zijn namelijk ook als producenten betrokken bij Silent Night. Een film die zich door het kerstsausje overigens direct onderscheidt. Hopelijk kan Woo na al die jaren weer zijn Hollywood-magie hervinden.

Op naar de bioscoop!

Menig film uit de jaren negentig voelt nu vrij gedateerd aan, zeker qua humor, dus de xe regisseur zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden in het huidige actiefilm-klimaat. Vanaf 7 december gaan we er achter komen of ‘m dat gaat lukken. Vanaf dan draait Silent Night ook in de Nederlandse bioscopen.

In de tussentijd benieuwd naar de Hong Kong-pareltjes van de filmmaker? Dan raden we je aan om Bullet in the Head en A Better Tomorrow te checken, twee films met vrijwel onophoudelijke actiescènes en een hoop gun-fu. Heerlijk.

John Woo kerstfilm Silent Night trailer
(Afbeelding: Lionsgate)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.